Трудно може да се говори за бламиране на президента, защото трите въпроса за референдума бяха подкрепени с гласовете на 570 000 български граждани. Ако на този етап някой е бламиран, то това са хората. Това заяви в ефира на БиТиВи Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на държавния глава.

Дори част от депутатите да са искали да кажат „да" или „не" на някой от първите два въпроса, гласуването в парламента било за това дали да има, или да няма референдум. Коларова намира за напълно естествено да има партии, които разчитат на партийната дисциплина и да не подкрепят мажоритарния вот. В крайна сметка обаче народните представители казали „не" на възможността хората да бъдат питани. Секретарят на държавния глава напомни, че над 60% от българските граждани са заявили не само интерес към темата, но твърдото си желание да участват в референдума. По думите й, очевидно има страх от промяна на статуквото.

По повод вчерашните обвинения на бившия служебен премиер Георги Близнашки в телевизионния ефир, Коларова бе категорична, че няма да влезе в диалог с човек, който е конституционалист, а си позволява да употребява фразата „моето собствено служебно правителство", тъй като титуляр е президентът. Освен това, държавният глава има правомощия да смени във всеки момент министър или премиер от служебното правителство.

След като направи това уточнение, базирано на конституционната теория, Коларова напомни, че далеч преди проф. Близнашки да постави темата за мажоритарността, на "Дондуков" 2 са я обмисляли  многократно, консултирали са се с политиците.

„За съжаление не можахме да намерим обща пресечна точка", призна Коларова. Имало опити в президентството за конкретизиране на въпросите, така че да комбинират  мажоритарност с пропорционални резултати, т.е. както е в немската система, но зад това застанали всички, освен Реформаторския блок. Затова президентът се съобразил и запазил формулировката такава, каквато е. С всичките им слабости, зад въпросите са застанали гражданите, изтъкна Коларова, допълвайки, че зад искането за референдум са застанали и партиите от сегашното мнозинство.

За каква вина говорим, когато се търси основата, на която да се формира парламентарно мнозинство. Този въпрос постави секретарят на Плевнелиев и обяви, че резултатът е в ущърб на всички, никой не печели.

Президентът стои зад реформаторското мнозинство, зад кабинета, защото там има много ясна програма и в нея се включва идеята за референдум, изтъкна Коларова.

Тя се надява, че съгражданите, които са в чужбина, ще се мобилизират допълнително, макар че ще могат да заявят позицията си само по един въпрос. „Много се надявам, че ще имаме достатъчно голяма активност, така че българските граждани да покажат на политиците, че пряката демокрация е важна за тях", коментира Коларова. Във всяка съвременна демокрация, по думите й, има форма на дистанционно гласуване. Това, че има неизбежен контролиран вот, не трябва да ни пречи да усъвършенстваме механизмите на демокрацията, смята тя.

За съдебната реформа пък Коларова каза, че най-големият проблем е, че с нея паралелно вървят още няколко ключови реформи като образователната и здравната. Бившият образователен министър изтъкна, че просветната реформа може да започне или следващия, или по-следващия септември, така че там има една огромна неотложност.

За избора на Мая Манолова за омбудсман, Коларова припомни, че президентът ясно е формулирал позицията си. Мнението на Плевнелиев е, че е по-хубаво, когато се избира омбудсман, той да е човек, който няма ясни, остри политически идентичности, не е влизал в позиции на противопоставяне и на враждебност.

Коларова отправи критики към Близкашки, който вчера нападна и правосъдния министър Христо Иванов за това, че лансирал кандидатурата на Манолова.

„Не мисля, че Христо Иванов се е ангажирал", заяви Коларова. По думите й, проф. Близнашки непрекъснато напада Христо Иванов.