Четин Казак е поканил Георги Близнашки да стане съветник на ДПС за съдебната реформа, разказа конституционният юрист в студиото на bTV. Близнашки определи Четин като „Юрист, стар мой познайник, с когото поддържаме прекрасни човешки отношения". Той разказа, че и двамата са се смели по въпроса с критиките на ДПС към него.

"Когато човек се занимава с политика, трябва да се научи да преглъща някои обиди в името на голямото - в случая поругаването на Конституцията", каза Близнашки. Той призна, че е бил тежко критикуван от лидера на Движението Лютви Местан.

За себе си бившият служебен премиер каза, че е „човек, който поема отговорност, знае какво прави и няма етнически предразсъдъци".

Близнашки обясни и неочакваното си политическо поведение. „Това, което правя напоследък и изглежда неразбираемо за много хора, е в защита на конституцията и нейните ценности. Не става дума за политически ангажименти, така че не може да се каже, че съм преживял катарзис", посочи бившият премиер.

На въпрос как така е протестирал срещу назначението на депутата на ДПС Делян Пеевски, а се е съгласил да стане съветник на партията, Близнашки отговори, че той ще е експерт в комисия, в която ще се чуват гласовете и на други експерти. Той подчерта, че няма да вземе възнаграждение за тази работа и неговите ценности са в Конституцията.

„Протестът беше за това, че медиен магнат беше сложен начело на тайните служби, въпреки че няма никакъв опит. Беше променен законът за ДАНС, за да може един човек да бъде назначен. Те бяха готови да нарушат законите на държавата, за да създадат политическа полиция", заяви конституционалистът.

„Бях най-известната фигура на площада, никой тогава не познаваше още Радан Кънев - той минаваше само с раничката и кимаше", каза още Близнашки за протестите #ДАНСwithme. Но допълни, че не е бил част от нито една протестна организация. Все пак той е поел ангажимент към последната вълна от протести - на еколози, за защита на парк „Пирин" и го е изпълнил въпреки натиска, на който е бил подложен като премиер.

Бившият служебен премиер и преподавателят по конституционно право Георги Близнашки отрече да се познава с Делян Пеевски. Той отбеляза, че никой не е протестирал срещу министъра на финансите Владислав Горанов за това, че е разговарял на четири очи с депутата от ДПС. Професорът призова Делян Пеевски да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика.

Георги Близнашки коментира, че основната част от критиките срещу него идват заради етнически предразсъдъци и призова хората да не стават жертва на такива. По думите му всички внушения, че е бил назначен за служебен премиер от ДПС, са абсурд.

Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев - той ми го предложи. Аз изразих своите съмнения, но той ми го наложи", подчерта Близнашки и отново критикува министъра на правосъдието за готвената съдебна реформа.

Бившият служебен премиер коментира и спорната статуя на цар Самуил и избухналите спорове около нея. „Паметникът на цар Самуил е моят паметник - аз съм взел решението да е в сърцето на София", каза Георги Близнашки.