От 1 януари до 31 май 2015 г. общо 2953 чужденци са получили българско гражданство. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на предоставена й от правосъдното министерство справка.

Припомняме, Съветът за българско гражданство е към Министерство на правосъдието.

Традиционно, македонски граждани са получили най-много български паспорти. 1174 македонци са се сдобили с български документи за самоличност от началото на годината. Те са ги получили на основание българския им произход.

517 пък са гражданите на Украйна, които са получили български паспорт за същия период.

Наши документи за самоличност за първите пет месеца на годината 435 граждани на Молдова.

Получавайки българско гражданство, всички тези хора могат да пътуват в страните-членки на ЕС без виза.

Запазва се тенденцията за намаляване на издаването на български паспорти на чужденци.

5429 чужденци са получили българско гражданство миналата година. През 2013 г. броят им е бил 7954. 17 329 чужденци са се сдобили с български документи за самоличност през 2012 г. Пикът на издаване на български паспорти е бил през 2011 година. Тогава 18 473 чужденци са получили такива.

От правосъдното министерство са на мнение, че би било добре, ако бъдат въведени определени изисквания за чужденците, които се самоопределят като българи и кандидатстват за български паспорт. Такива са изискванията за познаване на историята на България, конституционното устройство и културата на страната, отличното владеене на български език, както и да се предвидят надеждни механизми за тяхната проверка.