След няколкоседмично сериозно и мащабно обсъждане в глобалната мрежа инициативен комитет от представители на дискусионното интернет пространство - блогъри и форумисти, издигат своя кандидатура за кмет на София.

Това е зам.председателят на Съюза за стопанска инициатива, университетски преподавател и бивш зам. социален министър в правителството на Иван Костов Теодор Дечев.

Според инициаторите тази политическа технология е бъдещето на излъчването на кандидати за изборни длъжности в условията на представителната демокрация.

От разпространения призив, именуван „Най-сетне без омерзение", става ясно, че сред мотивите за номинацията е и разбирането, че Дечев е алтернативата на пасивното поведение на Синята коалиция, която няма да издигне свой кандидат за столичен градоначалник.

Сред интернет общността дори се върти шегата метафора, че Дечев намерил на улицата портмонетата на Мартин Димитров и Иван Костов и мислел да им ги върне на 15 ноември, но без съдържанието.

В призива се казва
„Повече от десетилетие ни се налагаше на едни или други избори да гласуваме против здравия разум и против собствената съвест.
Пускахме бюлетината от немай къде. Гласувахме с омерзение. Правехме го от „високи" политически съображения.
Ето че дойде краят на нашето изпитание.
Синята коалиция от СДС и ДСБ огласи намерението си да не издига свой кандидат за кмет на София. Тя е предпочела да се прислони по сестрински под крилото на ГЕРБ.
Смятаме, че това решение снема от нас всякакви формални и лични ангажименти за солидарност с изборната политика на партиите от коалицията.
Вече можем да гласуваме без омерзение."

Според инициаторите има някаква символика, че брифингът за обявяване на номинацията е на 22 септември - денят, на който е обявена Независимостта на България.

До момента е ясно, че Дечев ще се изправи срещу кандидатурата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и на БСП Георги Кадиев.