Повече българи зад граница предпочитат да гласуват за депутати, отколкото за президент на републиката. ЦИК прие методически указания за вота с хартиена бюлетина.

Седем партии и осем коалиции ще получат медийни пакети. Това обяви Александър Андреев на брифинг в ЦИК. Девет независими кандидати ще получат медийни пакети за кампанията.

БНБ ще печата бюлетините за парламентарния вот. 44 000 са заявленията за гласуване в чужбина. Най-много са в Турция - 19014.

Над 5000 са заявленията за вота във Великобритания, 3009 в Испания. Над 2000 заявления са подадени в САЩ и в Германия, 1416 в Гърция. Оказва се, че повече българи в чужбина предпочитат да избират законотворци, отколкото са кандидатите да избират президент. За вота за държавен глава заявленията за гласуване в чужбина бяха 36 540.

Седем кандидати са със заличена регистрация. Твърде млади са и до изборите няма да навършат 21 години, каквото е изискването за законотворците, каза Андреев. Четирима пък отпадат от листите заради двойно гражданство.