Богомил Бонев пред Днес+

Въпр. - Остава около от година до местните избори. Самостоятелно ли ще участва “Граждани за България” в изборите?

Б.Б. - Зависи. Има толкова много населени места, толкова много общини и навсякъде условията са различни. В изборите за общински съветници ще участваме самостоятелно. За кметовете ще търсим подходящи кандидатури, така, че да бъде избран най-добрият кмет, а не партийната кандидатура.

Въпр. - Ще оставите ли местните структури на партията сами да взимат решение за изборите?

Б.Б. - Да. Абсолютно пълна самостоятелност, както на частичните мести избори, които се проведоха тази година. Ще има пълна свобода на местните структури.

Въпр. - Все повече се говори за обединение на дясното политическо пространство. Каква е вашата прогноза?

Богомил Бонев Б.Б. - На този етап съм скептично настроен. Мисля, че има още много път да се извърви. Вероятно до местните избори това няма да стане.

Обединение на централно ниво не само че не може да има, но едва ли е особено необходимо сега. Коалициите, които ще бъдат сформирани във всяко населено место ще са в различни конфигурации.

Ние ще търсим коалиция на местно ниво в десния спектър. Определяща за нас ще бъде кандидатурата за кмет. Мисля, че навсякъде трябва да бъде избрана личност. За нас условие е да не залагаме на партийна кандидатура, да не е член на никоя партия.

Въпр. - Казвате, че на местно ниво ще търсете коалиция в дясното пространство. С кои партии смятате да се коалирате за местните избори?

Б.Б. - Не искам да предопределям избора на структурите на гражданската партия по места. Това което мога да кажа е, че ние няма да влизаме в коалиция с БСП, където и да било. Това със сигурност няма да се случи при нас.

Въпр. - Очаквате ли завръщането на президента Петър Стоянов в българската политика?

Б.Б. - Всеки е свободен да прави каквото си иска, но не мисля, че това ще донесе нещо добро. Смятам, че той достатъчно се злепостави. Имам предвид първия му мандат, това че не остана някой и нещо непредадено от него. Имам предвид поведението му по време на предизборната кампания, поведението на телевизията на брат му, всичко това... Ако той се завърне определено няма да сме съюзници.

Въпр. - Каква е вашата прогноза за развитието на политическите процеси в България?

Б.Б. - Има много коментари за това, каква е ролята на царя, за развитието на политическите процеси, от завръщането му миналата година. За разлика от най-радикално настроените, бих ги нарекъл сектанти, които се намират в СДС, хора като Сугарев, Костов, Соколов, моето мнение е, че има много положителни моменти, които съпътстват завръщането на царя и влизането му в българската политика.

Успехите във външната политика са безспорни. Колкото и да сме черногледи, европейската комисия обяви, че има функционираща пазарна икономика. Моето силно мнение е, че критиките са силно пресилени.

Все пак страната се успокои от гледна точка на намеса на държавата в работата на частния бизнес, намесата на държавната репресия срещу политическите опоненти. Това нещо го няма.То беше характерно за времето на Костов.

Въпр. - Да ви разбирам ли, че давате положително оценка за правителството на Симеон Сакскобургготски?

Б.Б. - Не. Давам пример за положителните моменти. Това не е цялостна оценка. Има много неща, които отчитам като недостатъци във всяка една сфера на управлението.

Няма да давам лични квалификации на министрите, не съм аз човекът, който трябва да го прави. Нищо не се е променило по отношение на корупцията, нещата са същите като по рано. Нищо не се е променило по отношение на намаляване на бюрократичните процедури.

Въпр. - Вие бяхте министър на вътрешните работи. Каква е оценката ви за работата на органите на МВР сега?

Б.Б. - Противоречива е. Има много положителни моменти. Аз самия се опитвам да помагам с каквото мога. Може би най-важното е, че започна да се възвръща самочувствието на служителите на МВР, което беше загубено при управлението на предишния министър. Това е най-положителното.

Няма други стимули за служителите на МВР. Няма възможност за повишаване на заплатите, това е бюджета. Такова е състоянието в страната.

Единственият мотив е професията им да бъде престижна. За това допринасят много и Бойко Борисов и останалите ръководни структури, затова сме приятели и си помагаме. Въпр. - Очаквате ли ескалация на престъпността?

Б.Б. - Много е лесно като се случи едни инцидент да се зачертае всичко добро направено в системата на МВР. Точно затова имаме Министерство на вътрешните работи, защото има и престъпвания. Ако нямаше никаква престъпност, нямаше да има и нужда от тях.

Въпр. - В момента КНСБ организират протести в цялата страна. Доколко синдикални са протестите на КНСБ?

Б.Б. - Бих посъветвал моят приятел д-р Желязко Христов, малко да свали гарда, да се поуспокои. Прекалено е политизиран. Не му отива да се оцветява в десни окраски, да клони вдясно.

Де да беше така активен и по време на нашето управление, но нещо не го виждах тогава. Странно защо не чувствахме опозиционна заплаха, докато аз бях министър и след това. Твърде близко беше до правителството на Костов. Затова просто не му отива в момента да мъти главите на хората.

Има недостатъци, но не бих казал, че има революционна ситуация. Яне Янев е пример за това, че всеки, който се опита да създаде изкуствена революционна ситуация, става за смях.