Безпочвени са внушенията, че има организирана съгласуваност в действията на НФСБ, на Валери Симеонов, на финансовия министър и на изпълнителната власт. Идеите за промените в Закона за хазарта са от 2018 г. и още тогава е обмислян начинът за по-сериозна регулация на част от хазартния бизнес. 

Това заяви пред БНТ депутатът Борис Ячев, председател на комисията "Борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика".

По думите му в последните месеци се появила информация, че има проблеми в управлението на Държавната комисия по хазарта, министър Горанов споделил за тези проблеми, сега дошло времето на този закон.

От НФСБ ще сезират Антикорупционната комисия да провери имущественото състояние на членовете на Комисията по хазарта, заяви Ячев.

Припомняме, на 22 януари прокуратурата влезе в Комисията по хазарта, но прокурори и разследващи се въздържаха от коментари. От помещенията на комисията бяха изнесени кашони с документи. Главният прокурор Иван Гешев също отказа да даде подробности по разследването. Беше оповестена сумата от 210 млн. лв. спестени от частния хазарт за периода от 2014 до 2019 година.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че функциите на МВР по случая са единствено по линия на оказване на съдействие.

За нередности в Комисията по хазарта намекна по-рано през деня и депутатът Валери Симеонов.

Акцията в Комисията по хазарта съвпадна с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за втори път от страна на лидера на НФСБ, след като през 2018 година той не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. По думите на Симеонов в момента той обаче разполага с подкрепата както на премиера Борисов, така и на финансовия министър Владислав Горанов.

За различното облагане на Българския спортен тотализатор и на частния бизнес депутът смята, че не е нормално да съществува такова разминаване, но то е предвидено в закона. Според него Държавната комисия по хазарта е трябвало да регулира и уеднакви тази ставка. Очаква се разследване от Специализираната прокуратура защо не е последвало подобно действие.

Народният избраник е съгласен, че трябва да бъде въведена регулация и да бъде преразгледано местоположението на казината, особено на тези, които са близо до училищата.

Според Ячев, ако се въведе държавна регулация на лотарийните игри и тя стане държавен приоритет, приходите на Тотото ще бъдат много повече от 50 млн. Това може да стане, ако тя се осъществява през държавното предприятие Български спортен тотализатор. Той потвърди, че има проблеми в Комисията по хазарта.