Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви край на всякакви сглобки и некоалиции с парламентарната група на ПП-ДБ пред журналисти в кулоарите на Партийния дом. Причината - отстраняването на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

"Сега ще има сигурно поне 5-6 служебни кабинета. Лицемери", отсече Борисов.

Зад него застана и цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС.

Той поздрави новата коалиция ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН. "Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Аз мисля, че поне 5-6 правителства ще се изредят още", видимо ядосан бе Борисов.

Той е възмутен и заради мотивите, с които се иска оставката на председателя на 49-то Народно събрание, като прочете мотивите на бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков за нарушение на правилника по чл. 48, алинея 5 - проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, проект на решение за изменение и допълнение правилника на Народното събрание, Закон за защита от домашното насилие, Закон за съдебната власт, Законопроект за контрол по прилагане на ограничителни мерки с оглед действията на Русия дестабилизиращи положението в Украйна. "Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент, срам за колегите от ДБ, срам. Вчера те не подкрепиха на комисията да се вдигнат пенсиите на репресираните, избити по лагерите. Голям срам. Тези лицемери, няма да ги обиждам на друга основа. Вече си обяснявам и Терзиев на Държавна сигурност, и Модев, и всички", бесен е Борисов на ПП-ДБ.

Според Борисов Росен Желязков трябва да си тръгне веднага и да не чака тази нова сглобка да съществува.

"Честито на новата коалиция, за която искам да спрете повече да ме питате. "Възраждане", честито, ние се отървахме от ПП-ДБ. Честито им, честито на колегите от ИТН и всичките им приказки срещу ПП ги видяхме вече. На ПП-ДБ, които вече си намериха нови партньори, ние ще бъдем достойна опозиция и надявам се народът сега да види какво прави и да ни подреди така, че подобно нещо да не се случва", отсече Борисов, който не отговори на журналистически въпроси, а си тръгна ядосан.

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Желязков

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Желязков

След 30-минутна почивка пленарният ден започна със 125 депутати

Припомняме, че миналата седмица Кирил Петков намекна за възможността партията да поиска оставката на председателя на парламента заради дебатите за оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. От БСП поискаха освобождаването на Росен Желязков заради издадената заповед за промяна на чл. 22 ал.7 от Правилника за работа на Народното събрание. "Възраждане" също настояха за неговата оставка. Партията бе възмутена от председателя на НС, защото не позволил почитането в зала на арменския геноцид. От ПП-ДБ внесоха искане за отстраняване на Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на институцията. Според коалицията той злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ и ДПС.