Борисов да не си мие ръцете със сегашния финансов министър. Те взеха решение за 16 млрд. лв. заем и носят отговорността. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова при регистрирането на листата на коалиция "БСП за България" в 25-ти МИР. Нинова е водач на листата в този район, съобщават от партийния пресцентър.

Припомняме, че по-рано лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се ядоса на искането на социалистите за ревизия на 16-милиардния дълг. Той се възмути и за това как заместникът на Владислав Горанов ще му прави ревизия, имайки предвид доклада за състоянието на министерствата. Борисов визира служебния финансов министър Кирил Ананиев. Според Борисов ако социалистите не харесвали заместника на Горанов, нямало да го повишат в министър.

Борисов изтъкна, че е ясно за какво са похарчени парите - за руската централа, за фалиралата КТБ.

Ексфинансовият министър Горанов пък се обърна към червения лидер с думите: "Не си губете времето, другарко Нинова". Парите са в БНБ и всеки може да го провери. В отчетите за бюджета се виждало за какво са похарчени, категоричен е Горанов.

Борисов се обиди на БСП - не бил послушко

Борисов се обиди на БСП - не бил послушко

Горанов призова "другарката Нинова" да не си губи времето

Корнелия Нинова е категорична, че след като е видяла в какви обяснения влизат от ГЕРБ, става все по-наложително да се каже истината. "Те взаимно се изключват един друг", каза тя по повод коментарите на Борисов и Горанов.

Нинова припомни, че Борисов е казал, че парите от заема се намират в резерва, а днес Горанов заявил, че тези пари са изхарчени за покриване на дефицит, за връщане на стар заем.

"Има разминаване. Да се каже има ли такова нещо, къде са парите, изхарчени ли са и за какво", призова тя. Нинова предлага външна фирма да направи ревизията за дълга.

Според социалистката Борисов се опитва типично в собствен стил да си измие ръцете със сегашния служебен министър. "Да му припомня все пак, че решението за дълга беше взето от Министерския съвет, оглавяван от него, и подкрепено от депутатите от ГЕРБ в парламента. Те са отговорни", заяви още веднъж Корнелия Нинова.

БСП иска ревизия по дълга от 16 милиарда

БСП иска ревизия по дълга от 16 милиарда

Нинова ще иска от Герджиков да провери заема на Борисов

Относно съвета на Горанов БСП да прочете отчетите на министерството, Нинова изтъкна, че той подценява социалистите. В отчетите не пишело кои са посредниците по дълга, срещу какви комисионни са посредничили, при какви лихви ще го връщаме, кога и на всеки българин по колко от него се пада да върне от личния си джоб.

По думите на Корнелия Нонова тази истина е наложителна. Тя призова служебният премиер Огнян Герджиков да не приема искането на социалистите като партийно поръчение, а като необходимост да каже истината за състоянието на държавата.

Относно листата на БСП в 25-ти МИР, Нинова заяви, че е регистрирана една много сериозна листа от хора с опит в парламента, но и нови лица, млади хора, професионално подготвени. Сред тях има юристи, еколози, специалисти по вътрешна сигурност, международници, със социален профил - Михаил Христов, параолимпийски шампион.

"С такъв отбор с нетърпение очаквам лидерското състезание в 25-МИР", подчерта Нинова. На въпрос какво очаква в този сблъсък, тя отговори, че очаква победа. "Отиваме на състезание и най-добрият ще спечели", каза още тя.

БНР допълва, че Нинова е обявила, че в началото на следващото Народно събрание БСП ще внесе предложение депутатските заплати да бъдат замразени. По думите й не е морално да се повишават заплатите на депутатите, при положение, че доходите на хората не са се повишили.

Ген. Шивиков отпада от листата на БСП в Пловдив

Ген. Шивиков отпада от листата на БСП в Пловдив

От Левицата не обясняват защо няма да бъде в кандидат-депутатската им номинация

Нинова обясни и защо ген. Димитър Шивиков няма да е кандидат-депутат на БСП. Той бил оттеглен от листите заради повдигнатите към него обвинения.

Припомняме, че в петък стана ясно, че Шивиков ще бъде представител на коалицията "БСП за България" в листата на Пловдив-област. Той обаче не е бил включен в листите, гласувани на пленума на БСП в неделя.

Самият Шивиков е научил това след пленума и е останал изненадан.