"Г-н Борисов да си поиска вот на доверие от коалиционните партньори след като днес го бламираха за избора на зам.-председатели на Комисията за финансов надзор." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на отчета на парламентарната група за изминалия сезон.

Нинова констатира, че днес се проявило първото сериозно пропукване между коалиционните партньори - Обединени патриоти и ГЕРБ. "Днес управляващото мнозинство се разцепи сериозно, по сериозна тема", отбеляза Нинова.

Парламентът не одобри предложените заместник-председатели на КФН

Парламентът не одобри предложените заместник-председатели на КФН

Депутатите не харесаха Румен Соколов и Йордан Чомпалов

Припомняме днес патриотите не подкрепиха предложенията на ГЕРБ за състав на КФН. Нинова разтълкува това като сериозна симптоматика за напрежение в правителството. Освен това тя прибави битката на лобитата, взаимните обвинения и вътрешнопартийното напрежение като мотив Борисов да поиска от коалиционните си партньори вот на доверие.

Относно най-силното оръжие на опозицията - вотът на недоверие, Нинова успокои, че на този етап вот на недоверие все още не са обсъждали нито политическите органи на партията, нито в парламентарната група.

Относно квотното разпределение при избора на членове във ВСС на партиен принцип, Нинова отсече: "Против сме тези квотни разпределения, ние сме парламентарната група, която на практика го показа".

Със скандал започна дебатът за Договора за добросъседство

Със скандал започна дебатът за Договора за добросъседство

Нинова заяви, че ако Борисов не дойде, тя ще оттегли подписа и подкрепата си за текста

По думите ѝ БСП единствена е предложила повече - максимум кандидати като е внесла шест предложения, високопрофесионални и достойни кандидатури. "Нашето поведение и в това отношение е различно от статуквото и досегашната практика", коментира тя и допълни, че в това отношение от левицата са дали повод за промяна в досегашната практика за избирането на квотен принцип на висши магистрати.