Вместо да се освободи от Цветанов, Борисов избра да пожертва Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, като ги вкара в блатото на Цветанов.

Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира случилото се на конгреса на ГЕРБ минути след края му.

Това според него не е никаква промяна, а жалка имитация на промяна. Не двама, а всички кметове на ГЕРБ да бяха избрани за заместник-председатели, не можеха да скрият безспорния факт, че Цветанов остава, при това с непокътната власт. Всички останали са камуфлаж, убеден е Местан.

По думите му ГЕРБ стават все по-същите, остават си същата авторитарна партия.

Лидерът на ДПС е на мнение дори, че вече е по-правилно да се говори за авторитарен дуализъм, при който Председателят на Партията е в тежка зависимост от Заместника си.
Борисов, коментира Местан, е достоен за съжаление, защото явно е заклещен здраво от Цветанов.
Няма накъде да мърда. Ще си носи воденичния камък, с който са двете страни на едно и също нещо, наречено ГЕРБ - силовашката квазипартия на задкулисието в българската политика.

Лидерът на ДПС е на мнение, че оттук нататък каквото и да е единодействие или съвместно действие на останалите партии, особено от дясното, с ГЕРБ ще означава съглашение с Цветанов. Общото им членство в ЕНП няма да ги оправдае пред демократично мислещия избирател.

Местан дори цитира Иван Костов с тезата му, че така ГЕРБ запушва всяка възможност за нова, дясна алтернатива.