България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на срещата си с председателя на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч.

Българският министър-председател подчертал, че държавата ни е решена да продължи да повишава бюджета си за отбрана с цел постигане на заложените параметри. 

"Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година целта вече е постигната и в края на 2019 г. се очаква разходите за отбрана на България да надвишат 3% от БВП", посочил премиерът пред сър Стюарт Пийч.

Министър-председателят добавил, че членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България. Нейните цели са фокусирани в три основни направления - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, както и преодоляване на дефицита на личния състав във Въоръжените сили.

Борисов изтъкнал, че превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България с десетгодишен хоризонт

Премиерът посочил още, че страната ни била фокусирала усилия към популяризиране на военната професия и повишаване на нейната конкурентоспособност на пазара на труда

Фокус на разговора със сър Стюарт Пийч били още сигурността и стабилността на Западните Балкани, което е стратегически приоритет за България и НАТО, като Алиансът не можел да си позволи да оттегли вниманието си от Западните Балкани.