Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова парламентарната група на ПП/ДБ да не се притеснява, ако дерогацията на руски петрол от "Лукойл" падне още на 1 януари 2024 година.

"Ето Найо Тицин (пресаташето на Промяната) ме слуша. Гарантирам, че ако дерогацията влезе веднага, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си", увери Борисов в кулоарите на Партийния дом, явно имайки предвид, че партията му ще продължи да подкрепя правителството, ако рафинерията спре да работи при внезапно прекъсване на дерогацията, а страната остане без нужните й количества горива.

"А ако мръдне, си давам оставка от партията. Найо, предай им там", заръча Борисов.

Борисов коментира и други актуални политически теми като пресконференцията на директора на "Пирогов" от тази сутрин, чий министър е здравният министър Христо Хинков и защо Столичният общински съвет не може да избере председател на градския парламент малко повече от месец след местните избори.

За скандала "Пирогов"

Борисов не е слушал сутрешните изказвания на Валентин Димитров и здравния министър проф. Христо Хинков.

"Аз съм системен играч и системен политик. Това, което според мен е правилно да се направи и ще се направи, е, че в здравна комисия ще бъде извикан директорът на "Пирогов" пред всички партии да отговори, така действа една правова държава", коментира Борисов. Той подкрепя рецептата на финансовия министър Асен Василев, който дал решение как да се реши проблема с освобождаването на директора на "Пирогов" - да се пита премиерът. Но тъй като вече не е премиер, Борисов не може да вземе отношение по въпроса.

Според Борисов здравният министър проф. Христо Хинков е министър на ПП-ДБ, но "в никакъв случай на ГЕРБ-СДС".

ГЕРБ в Столичния общински съвет

За избора на председател на СОС, Борисов заяви, че няма нищо договорено между ГЕРБ и ПП-ДБ-Спаси София в градския парламент. Той не иска ГЕРБ да разговарят с ПП-ДБ, защото те си играели с другите партии в Столичния общински съвет. "Спукаха ми тъпанчетата как имаха готови екипи, страхотна работа и изведнъж София ще цъфне и върже. Първата седмица бой по улиците, втората седмица не можем още да се оправим от 20 см сняг и сега ме питате, че това е безпрецедентно. Разбира се, че е безпрецедентно", каза още Борисов.

ГЕРБ в Народното събрание

ГЕРБ имат изключително последователна политика и държат на думата си, според лидера им Борисов, който заяви, че когато депутатите от ПП-ДБ се разберат с колегите си от ГЕРБ-СДС по законопроекти, те дават своята подкрепа. Примерите били Законът за черноморското крайбрежие, който "бил важен за бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков и за хората, които го подкрепят от Корал и Иракли". "В некоалицията, когато нещо не се договори, нищо, не е договорено. Когато е договорено с нас, то минава, а когато сега договаряме оръжието за Украйна - ще мине. Когато договорим данъчните закони - те ще минат", продължи да изброява лидерът на ГЕРБ. Той отрече ГЕРБ някога да са заявявали, че няма да влизат в пленарна зала и да подкрепят проектозаконите, предложени от Министерски съвет.