Както се и очакваше, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият здравен министър Десислава Атанасова не се явиха на изслушване пред Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, председателствана от Волен Сидеров.

Борисов, който трябваше да отговаря за кипърска офшорка, не дойде, тъй като е все още в болничен след претърпяната миналата седмица операция на коляното.

Десислава Атанасова обаче пропусна изслушването си без оправдание. Тя трябваше да обясни пред народните представител как така за периода 2007-2011 г. фирмата на съпруга й Красимир Атанасов е получила общо 2 млн. лева от обществени поръчки, а не е печелила такива конкурси преди Атанасова да влезе в политиката. Въпреки съмненията за корупция, Атанасова не дойде да изчисти името си.

На днешното заседание народните представители приеха 12 нови сигнала, сред които и един за конфликт на интереси на червения депутат Антон Кутев. Сигналът срещу него е основан на това, че е бил член на борда на директорите на ЧЕЗ-България по време на Тройната коалиция и е участвал в раздържавяването на ЕРП-тата. Депутатите в комисията надълго и нашироко спориха защо за Антон Кутев няма да има изслушване и събиране на данни, а подобна процедура е приложена на депутатите от опозицията.

Депутатите дълго се чудеха дали по принцип да разглеждат получените сигнали и да преценяват тяхната основателност, или директно да ги изпращат в Държавната комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В крайна сметка с 5 гласа „За", един - „Против", и двама „Въздържали се" народните представители прецениха да се изискат данни от ДКЕВР и ЧЕЗ, дали Кутев е заемал въпросния пост и какво възнаграждение е получавал. И ако има достатъчно информация, Кутев де бъде привикан на изслушване.

Сред постъпилите нови сигнали има и такъв срещу кмета на Ботевград, като депутатите решиха по казуса да се разпореди проверка на икономическата полиция.

Народният представител от ДПС Мустафа Карадайъ неочаквано сезира комисията, че е получил сигнал по телефона срещу друг член на комисията. Оказа се, че става въпрос за депутатката Снежина Маджарова, която е била съвносител на законопроектите за съдебната власт и за благоустройството на черноморското крайбрежие, като едновременно е била и адвокат и председател на Общинския съвет в град Бургас.

Маджарова се засегна и заяви, че последните заседания на комисията са се превърнали в пародия и тя вече служи за саморазправа с опозицията. Народните представители обаче не приеха сигнала, тъй като той трябва да бъде представен в писмен вид и депутатите да бъдат уведомени за него преди заседанието на комисията. Така той беше отложен за следващото заседание заедно с изслушването на Десислава Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също може да бъде изслушан на следващо заседание, когато се почувства по-добре.