Премиерите на България и на Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев заедно откриват втория икономически форум в Пловдив, съобщи БНТ. Двамата ще се видят по обяд след обострянето на отношенията между двете страни заради споровете за националността на Гоце Делчев, роден като Георги Николов Делчев.

Скопие предложи паметта на революционера да бъде чествана заедно от двете държави на 7 октомври. Това е датата, на която костите му са предадени от комунистическата власт в България на тогавашна Югославия

София категорично отхвърли това предложение и заяви, че ще повдигне нерешените исторически въпроси по време на преговорите за членство на Северна Македония с Европейския съюз.

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

Междувременно македонският президент Стево Пендаровски призна, че Гоце Делчев е българин.

Това е само един от фрагментите за изчистване на историческите спорове, с които се занимава Българо-македонската комисия за изчистване на историческите спорове. 

Воеводите към Заев: Българско и македонско значат едно и също нещо

Воеводите към Заев: Българско и македонско значат едно и също нещо

ВМРО са съпричастни към Заев - бил в трудна ситуация в собствената си страна

Припомняме, от АБВ през 2017 г. обърнаха внимание на изказванията на македонския премиер за неспоменаване на българите в Илинденско-преображенското въстание.

На 5 август (3 дни след като се чества Илинденското въстание - б.р.) македонският премиер в интервю за 1ТВ заяви, че Илинденското въстание било македонско и той е горд, че е първият премиер, преклонил се пред гроба на Гоце Делчев. 

Нинова призова Борисов да не мълчи за думите на Заев за Илинденското въстание

Нинова призова Борисов да не мълчи за думите на Заев за Илинденското въстание

Тя не иска историческата истина да бъде пренебрегвана и преиначавана

Малко по-късно - след като лидерът на опозицията Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да не мълчи по заформилия се скандал, Заев написа в социалната мрежа Фейсбук, че: "в приятелска България има публичен дебат дали ние двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам всички граждани, критиците в Македония и България да нямат дилема, приятелството и сътрудничеството са искрени".

Мнението на премиера Борисов бе, че Македония ще получи отговор на думите на Заев, когато Македония дойде до ЕС.

По-късно в спора се включи и президента Румен Радев. Според него написаното от Заев във "Фейсбук" не е извинение.

"Заев посочи като грешка (своето изявление - б.р.), но не коригира думите си. За мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира", каза Радев.

През март 2019 г. е издаден сборник "Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати". Негов съставител е проф. Божашка. Избраните преписки на чуждестранни дипломатически мисии категорично свидетелстват, че Илинденско-Преображенското въстание представлява най-сериозният опит на българското население да се освободи чрез революция.

Това въстание е продължение на освободителните борби на българския народ от 70-те години на XIX в. Документирана е подготовката и хода на въстанието, за етническия състав на населението в Македония и представляват дипломатически преписки на посланици, консули, вицеконсули, министри на външните работи и държавни секретари и са неоспорими историографски факти.