"Март месец е критичен, но винаги съм казвал, че разчитам на самосъзнанието на българите. Да, нека си работят ресторантите, но да не забравяме, че пандемията си върлува".

Това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Чирпан. Там той обяви, че се очакват още 50 000 дози ваксини тази вечер. Това потвърди днес и проф. Тодор Кантарджиев. 

"Вчера са ваксинирани 16 000 души. Създали сме организация новите дози да се доставят още през нощта, за да може и утре ваксинацията да продължи. Полагаме огромни усилия", увери премиерът.

Трябва да продължим с повишеното внимание, с дистанция, разум и с идването на пролетта мисля, че ще бъде и по-лесно, добави Борисов. 

Според него най-важното от изборите е след това да се създаде стабилна държава. "Трябва да минем 3% от БВП. Само това ще оправи дефицитите в икономиката. Това трябва да бъде в съзнанието на всеки политик, който казва, че милее за държавата - как да върнем тези 3%.", заяви премиерът.

До 6 души на маса в ресторант и до 23 часа разреши Ангелов

До 6 души на маса в ресторант и до 23 часа разреши Ангелов

Работата си възобновяват и казината и игралните зали, разрешават се занятията в езиковите школи и извънкласните заведения

Преди това премиерът посети Брестовица. Там загубите на вода ще бъдат сведени до минимум, а проблемът на хората от населеното място с питейната вода ще бъде трайно решен с помощта на държавата. Вече започна изграждането на три дублиращи сондажни кладенци. Ще бъде построен също нов довеждащ водопровод и помпена станция, както и ще се подмени близо 25 километра водопроводна мрежа.

"Хората да са спокойни, да имат и питейна вода, а и загубите по мрежата да са по-малко", подчерта Борисов.

Заместник-регионалният министър Николай Нанков и областният управител на Пловдив Дани Каназирева докладваха на премиера, че ще се работи по специална технология, благодарение на която няма да бъдат засегнати лозята и имотите на хората.

Средствата за кладенците, водопровода и помпената станция ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг. Прогнозната стойност към момента за строителството на всички нужни съоръжения е близо 22 милиона лева.

Водната криза в Брестовица продължава - замръзна водата в единствената водоноска

Водната криза в Брестовица продължава - замръзна водата в единствената водоноска

От ВиК търсят решение на проблема

Премиерът посети и Чирпан, където разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води. Съоръжението струва над 15 милиона лева и е оразмерено за 19 641 еквивалент жители с водно количество от 112 литра за час.

Съоръжението, изградено по Оперативна програма "Околна среда", се състои от стъпало за механично пречистване с груби решетки и комбинирани съоръжения за отделяне на масла, мазнини и пясък, два биобасейна, всеки с диаметър 30 м и дълбочина 7 м, снабдени с аерационна система, два вторични радиални утаителя с 15 м диаметър и с 4,5 м дълбочина, UV инсталация за обеззаразявяне на пречистената вода, както и техника за третиране на отделените утайки.

Проектът е поредна стъпка към осигуряването на още по-добро качество на живот на жителите на Чирпан.