Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията.

На срещата стана ясно, че през изминалата седмица 12 070 души са излекувани от коронавирус, а София вече излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случая на 100 000, като в тази група остават само областите Габрово и Кюстендил.

В национален план лечебните заведения разполагат с необходимите медикаменти и защитни облекла.

Премиерът нареди националният план за ваксинация на населението да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за гражданите. Обмисля се ваксинирането да започне от рисковите групи и работещите на първа линия.

Според премиера е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Нинова видя хаос в хаоса в мерките на Борисов

Премиерът затворил държавата, без да осигури грижа за хората

Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората, подчерта той и настоя икономиката да работи. По думи на премиера е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че днес полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия ще бъдат преведени по сметките им.

Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини, категоричен бе Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена тази седмица. За първи път в процедурата ще бъде включена и Приходната агенция. Той посочи, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Очакванията са, че процедурата ще бъде бърза, така че документи да се подават до седмица и в подобен срок управляващите да отговорят със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК.

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни и безплатни

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни и безплатни

ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора

Вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени заради ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН. Целта е да се улесни максимално процедурата.

Социалният министър Деница Сачева докладва, че мярката "Запази ме" стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават в сила. Тя обясни, че работодателите могат да комбинират новата мярка с останалите помощи - 60/40 или 80/20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт.

Сачева съобщи и че са променени условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от догодина. По нейни думи е възможно и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, както и ако отговарят на условията на подоходния критерий. В този случай подкрепата от държавата е в размер на 610 лева на месец.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посочи, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички спазват разпоредбите на здравните власти. Тя увери, че ще бъде безкомпромисна по отношение на нарушенията. Целта е впоследствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък обяви, че от 13 март до 29 ноември са образувани 3180 досъдебни производства във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на здравния министър.

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Обектите нарушители ще бъдат затваряни до края на сезона