"България пази най-добре шенгенските граници на Европа." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред "Дарик".

Премиерът сподели, че по време на срещата в Брюксел канцлерът на Германия Ангела Меркел е изявила желание да помогне на България за Шенген заради добре свършената работа по опазването на границите на пространството. "Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на нашите граници. Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа", допълни Борисов.

Борисов иска границите на ЕС да се охраняват като Берлинската стена

Борисов иска границите на ЕС да се охраняват като Берлинската стена

Договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерконекторът ни с Турция

Премиерът коментира и вота на недоверие срещу кабинета, който ще бъде внесен от БСП и ДПС на 17 януари 2018 година. Според Борисов България върви в правилната посока, страната ни е успяла да обедини Балканите, а следващата среща на формата "16+1" ще се проведе у нас. "Винаги съм казвал, че не сме идеални, винаги съм казвал, че може по-добре... Юнкер каза пред всички колеги, че България е пример как се върви към Еврозоната. Защо искат да счупят държавата? Аз се отнасям с уважение и към Нинова, и към президента и към господин Доган, защото зад тях стоят избиратели - това е демокрация", отсече премиера.

Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов

Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов

За да спаси себе си, Борисов си изми ръцете с депутатите от ГЕРБ, отсече Нинова

Относно мораториума на НЗОК върху нови лекарствени терапии и отхвърленото в парламента вето на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 година Борисов посочи, че в областта на онкологията Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането за медикаментите. "Всеки, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи нужната здравна помощ", гарантира Борисов. По думите му онкоболните пациенти имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК.

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Борисов от Брюксел преразглежда мораториума - и той продал някога всичко за ампули

Въобще не ѝ обръщам внимание на Нинова

Премиерът обясни, че не се е виждал с Валери Симеонов, след острата реплика на вицепремиера, че Борисов умишлено саботира усилията му за изграждането на втори лифт в Банско. Припомняме, че гневът на Симеонов беше предизвикан от решението да бъде изтеглена точката за втория лифт на Банско от дневния ред на правителственото заседание преди дни.

"Факт е, че 2001 година е подписан договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС одобрява втори лифт на Банско, го правим", посочи лидерът на ГЕРБ и допълни, че той е с две ръце "ЗА" изграждането на втори лифт в Банско. "Аз съм за втори лифт, спазвайки се закона, но да са спокойни и еколозите, без да се отреже нито един бор, ако се отреже, то да се засадят още 1 000 на тяхно място", обясни още премиерът.

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Планът и концесионият договор за втория лифт в Банско влизат за обсъждане догодина