България е на първите места в Европа по борба с контрабандата. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на срещата на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари.

Борисов отчете намаляване на контрабандата от 34% на 7% за второто тримесечие на 2017 г. и беше категоричен, че тенденцията за спад ще продължи.

Всяко разклащане в държавата - рай за контрабандата, размишлява Борисов

Всяко разклащане в държавата - рай за контрабандата, размишлява Борисов

Отчитат около 7,8% ръст спрямо същия период на 2016 година

"Винаги се борим да сме в челната тройка по резултати. Румъния са с два пъти повече контрабанда от нас", добави той.

Относно отношенията в управляващата коалиция премиерът заяви, че коалиционният съвет е проведен и няма никакви спорове и търкания с "Обединени патриоти" и управлението е стабилно.

От думите на Борисов стана ясно още, че за отстраняването на Милка Гечева като председател на ДНСК е било съобщено на Валери Симеонов от министъра на регионалното развитие Николай Нанков по време на заседание на Министерски съвет, но после Нанков не го е оповестил публично.

Уволниха шефа на ДНСК

Уволниха шефа на ДНСК

Валери Симеонов поискал оставката й

Борисов коментира и искането на полицаите за увеличаване на заплатите. "В момента, в който сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят. На нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ни отива да направим същото, което направиха 2014 г. Правителството на Орешарски, когато, тръгвайки си вдигнаха с 250 млн. заплатите на МВР, и ние от първия ден започнахме да ги изплащаме. Така не се прави, затова всяко нещо трябва да бъде финансово обезпечено."

По време на срещата вътрешният министър Валентин Радев заяви, че МВР е предотвратило контрабанда на цигари за 3 милиона лева.

На срещата присъстваха финансовият министър Владимир Горанов, директорът на агенция Митници" Георги Костов, заместник главния прокурор Борислав Сарафов, народни представители, както и представители на петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари - "Бритиш Американ Табако Трейдинг" ЕООД, "Булгартабак холдинг" АД, "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД, "Импириъл Табако България" ЕООД и "Филип Морис България" ЕООД.