"Живеем в едно изключително сложно време. Това е време, в което по-старите поколения помнят войната, помнят нищетата, помнят мизерията, и време, в което новите поколения го приемат като нещо в историята, което се е случило. То не е било чак толкова далеч".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на академичната си лекция "България, Балканите, Европа и светът" в УНСС пред студенти и преподаватели, посланици, депутати, гости.

Борисов започна лекцията с обзор и коментар на изборите в Германия.

"Не е добър знак, че зациклиха преговорите в Германия", заяви Борисов и беше категоричен, че това не е добър знак за Европа, защото Германия е най- мощната икономика.

"В много държави излъчването на правителството става проблем. Или трябва да се избира между по-малки злини", добави той.

Борисов акцентира и върху това какво се случва в НАТО, а именно - как Ердоган изтегли своите военни от Норвегия. Той подчерта, че това е знак, за който отдавна е говорил на европейските съвети. Според него, когато стане дума за Турция има разминаване и недоверие, а в същото време армията й е най- силната в НАТО. Борисов подчерта, че той отдавна е предупредил за това.

"Турция е най големият съсед на Европа, огромна държава, с най голямата армия."

"Тук политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство."

Борисов припомни как много негови колеги в ЕС са били за прекратяване на споразумението за мигрантите в Турция, но в следствие на нашите преговори с Турция, миграционният натиск е намалял. Споразуменията и диалога с Турция трябва да ги пазим, според Борисов.


Той отбеляза, че споразумението с Турция работи добре и припомни, това е най- правилното, за да се държат мигрантите извън ЕС. Премиерът припомни, че когато се е изказвал преди две години, в ЕС са го приели за ерес. "ЕС трябва да се гради не вътре, с огради, а да си се загради отвън", добави той.

По думите му, които бягат от войната ще идват на контролните пунктове и ще бъдат приети, докато приключи войната.

Борисов обърна внимание, че в тези държави ще трябват трилиони, за да бъдат възстановени хората да се върнат.

"В един момент виждате, че всяка криза, всяко несъставяне на правителство идва заради мигрантите", категоричен беше Борисов.

Той обърна внимание на факта, че когато се решават въпросите за Сирия, се събират САЩ, Русия, Турция , Иран, а Европа отсъства и носи само пасивите на кризата. Борисов попита нормално ли е за европейската дипломация това. Според него Европа не може да продължава да е пасивна.

"Ще бъдат така добри да се съобразяват с Европа", заяви премиерът.

"Според мен трябва много ясно, точно и бързо европейските политици да застанат на твърда позиция. Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, Турция, Иран, но бежанците идват в Европа. Те не се връщат нито в Русия, нито в Иран, дори виждате - арабският свят не ги приема. Когато се решава такъв въпрос трябва задължително там да има европейски лидер."

Той беше категоричен, че в Европа сме длъжни да проведем разговор, защото бежанците идват тук.

Турция трябва да е стратегически партньор и в НАТО, и в Европа. Разбира се, че за членство не става въпрос. Но не споразуменията и диалога с Турция трябва да го пазим.

"Лесно е да се изказваш против Ердоган, но какво се печели като на неговата воля стоят 3 млн. бежанци", подчерта Борисов.

Премиерът призова да не се поддаваме на емоции, а да се търсят прагматични решения, защото ако тези бежанци и в един момент тръгнат към Европа не е ясно какво ще стане с България.

След темата с бежанците премиерът се спря на темата Балкани.

"Не случайно оттук започват конфликтите", заяви Борисов и припомни, че само преди 20 години кръвопролитията са започнали от Косово с масови убийства и масови гробове.

"Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите или не", попита Борисов.

Той припомни, че допреди година темата не е стояла, но сега има Брекзит и той не вижда положителен изход от него.

"Балканите могат да заместят излизащата Великобритания.", категоричен беше министър председателят.

"Първият ни успех беше, че тази тема влезе и съм благодарен на всички евролидерите", уточни Борисов. По думите му ако Балканите не влязат в ЕС това ще генерира напрежение в бъдеще и нови сфери на влияние от другите велики сили.

Борисов уточни, че не могат да им се дадат обещания, че за 6 месеца ще влязат в ЕС, защото не са и готови, но е важно да се каже на младите хора там какво ще им е бъдещето.

"Трябва да се направи така, че младите хора да не напускат страните си", добави премиерът.

Борисов припомни, че в Косово и Босна и Херцеговина има рискове. И трябва да се дадем сметка кой е по-големият проблем да им помогнем или да рискуваме да ги оставим отвън.

Той даде пример с България и Румъния как след влизането им в ЕС започват бързо да се развиват.

"На Балканите историята не е нещо, което се чете и се разказва. Тя предизвиква взрив и веднага националистическите чувства избуяват над всичко останало. Затова е приет термина барутен погреб", заяви Борисов.

Според премиера е важно хората от балканските страни да знаят, че Европа мисли за тях.

Борисов уточни, че е много важно присъединяването на Балканите да стане чрез инфраструктура и България става кръстопът на всички важни транспортни коридори.

Скоро ще бъде завършена магистралата София-Белград. Най-важният е коридор номер 8 София-Скопие-Тирана.

ЕС са готови да финансират проекти на Балканите , защото това е важно

Борисов изрази увереност, че ще се споразумее с Китай и догодина срещата 16+1 ч ще бъде в България.

Следващите 6 месеца България ще постигне много по важни теми и това ще е генератор за нас, за ЕС и за Балканите, убеден е Борисов.

"Ключовата думичка е мир, към него трябва да се стремим."

По думите на Борисов риск за Балканите ще бъде ако интеграцията не се осъществи.

"Риск е, ако не присъединим Западните Балкани. Ще работя активно, това да се случи."

По темата Шенген, премиерът заяви: "Шенген изцяло ще се преработи, защото има държави, които нямат място там. В скоро време няма да е в този вид."

"Оптимист съм и за чакалнята на Еврозоната", добави още той.