Дневният ред, който заедно начертахме за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие, която се провежда в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН.

Тази година форумът се провежда изцяло онлайн заради пандемията от коронавирус.

Борисов посочи, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им. Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

По негови думи е необходима пълна мобилизация на международната общност. Министър-председателят подчерта, че заради пандемията се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

Борисов се отчете пред ООН за изпълнението на целите за устойчиво развитие

Борисов се отчете пред ООН за изпълнението на целите за устойчиво развитие

Премиерът участва в Политическия форум на ООН

Според премиера пандемията е показала, че Дневният ред 2030 е по-важен от всякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие, заяви той.

По думи на Борисов пандемията е показала, че нито една държава не може да се справи сама с последиците, а са необходими тясно сътрудничество и координирани действия.

Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа "никой да не бъде изоставен" и с участието на заинтересованите страни, отбеляза той и допълни, че ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните цели.

Борисов припомни, че тази година страната ни е представила първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите.

Според него е необходимо подобряване на качеството на образованието и здравеопазването. Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни, обяви Борисов.

Той изтъкна, че мотото на българския парламент "Съединението прави силата" е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН.

В срещата още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.