Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница - ще бягаш", по този начин премиерът Борисов обобщи темата за бежанците в Правец, където присъства на откриването на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча.

По думите му, в момента сме свидетели на следствията. „Причината е друга - в маса държави в началото се радвахме, че е дошла демокрацията, но всъщност демокрацията не дойде, а дойдоха главорези. Сега трябва да направим така, че действително да се създадат условия в тези държави хората да започнат нормално, а не да бягат", смята българският премиер.

Лидерите на ЕС ще обмислят план за изгонването на 150 хиляди мигранти
Още...

Според него би било притеснително евентуално засилване на бежанската вълна и има риск за България. „Около 2 милиона чакат на турската граница. Представете си 1 милион да влезе в България. С каквото и да е финансиране не се спират бежанци. Това са хора. Въпросът не е в парите", подчерта още министър-председателят.

Стана ясно, че на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе довечера в Брюксел, той ще обърне внимание на борбата с трафикантите, тъй като, по думите му, службите в Европа и в света са длъжници по тази тема.

България работи по въпроса, доста сме напред и ще предложа на колегите система", съобщи премиерът. Според него от една страна стои въпросът за парите и помощта за морските и сухопътните граници, но по-важното е да се спре кръвопролитието.

По-късно, вече в Брюксел, Борисов коментира пред медиите, че в  Европа и в света има толкова служби, които биха могли да пресекат каналите и трафикантите.

По думите на Борисов основна задача е борбата с контрабандата и контрабандните канали. „Ако европейските страни действат съвместно, няма как да се минат границите", убеден е министър-председателят.

Той посочи трудностите, пред които в момента е изправена Италия във връзка с миграционния поток и бежанците, но подчерта, че България има още по-големи проблеми, а именно - липсата на договор за реадмисия с Турция.
Турската граница е сравнително стабилна, но с Гърция имаме съществени проблеми, отбеляза Борисов, като посочи, че държавата отделя огромни средства за издръжка на бежанците, за построяването на съоръжения, за техника, за изграждане на горски пътища.

Това са милиони, които дава българският данъкоплатец. Ако дават на едни, да бъдат любезни да ни погледнат и нас", заяви Борисов във връзка с възможностите за финансова подкрепа от ЕС.

Премиерът беше категоричен, че България е похарчила огромни пари, за да пази надеждно шенгенската граница. „Оказваме огромна помощ на ЕС. Сами сме на най-голямата сухопътна граница", добави Борисов.

Министър-председателят подкрепи идеята за създаване на бежански центрове в трети страни и сподели мнението, че имигрантската вълна от мюсюлмани може да наруши демографията на страната, което трябва да се отчита от нашите колеги.

Премиерът беше категоричен, че е необходимо да се постигнат трайни политически решения. „Където мина Арабската пролет, се разсипаха държавите. Трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да останат по домовете си", добави в заключение Борисов.