Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Това написа във "фейсбук" премиерът Бойко Борисов в обръщение към нацията.

Той подчерта, че светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци.

Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят, пише Борисов.

По думите му Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличавал в пъти. А най-застрашени както от заразяване, така и от възникването на усложнения - са възрастните и хората с хронични заболявания.

Правителството предлага - извънредното положение до 13 май

Правителството предлага - извънредното положение до 13 май

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено така

Следим всичко, което се случва в другите държави - какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. Все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията, отбеляза премиерът.

Борисов изтъкна,че вече са приели пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците.

Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение, допълва той.

Експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация, подчерта Борисов.

Менда Стоянова очаква извънредното положение да се удължи

Менда Стоянова очаква извънредното положение да се удължи

Народното събрание трябва да се събере за три важни неща

Той е категоричен, че не може и не трябва да се допуска усилията, които всички българи са положили, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.

Борисов е сигурен, че колкото и да е тежък моментът, българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина.

Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот, написа още премиерът.

Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно ще се справим, завърши Борисов обръщението си.