ДПС има ясна стратегия за местните избори. Като сигурни имаме 30 и няколко кмета, а ние имаме определящо значение за избора в още около 80 общини. Няма да бъде безалтернативни, а ще се обърнем към поливариантност на политическите взаимоотношения.

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан обясни бъдещото политическо поведение на партията си за предстоящите местни избори в студиото на БТВ.

20 годишния ни опит показва, че са назрели условията да направим задълбочен прочит на очакванията на нашите избиратели, обясни Местан и изказа изненадата си, че "кафето", което би трябвало да е символ на политическия диалог, се посреща толкова драматично.

Народите не носят отговорност за решенията на лудите глави, заради това и гласуването на декларация за арменския геноцид не е актуална тема, заяви Лютви Местан. Още...

"Това е показателно за това колко тежко дефектирал е политическият диалог", коментира Местан и обясни, че все още се виждат последствията от думите на Иван Костов за "ДПС като проклятие", когато дясното издигна стена между себе си и политическия център.

ДПС без да затваря диалога с левицата, като либерална партия ще води и разумен диалог с дясното.
ДПС ще продължава да гласува според либералните си принципи и собствената либерална идентичност - както гласува и в парламента, когато защити запазването на плоския данък.

Лютви Местан обаче изрази притеснението си относно радикалните и фашистки тенденции, които се налагат както в дясно, така и крепят самото правителство. "Виждам, че в Борисов като премиер, за разлика от коалиционните си партньори, е стигнал до редица изводи и е разбрал, че не може да се стигне до редица важни решения без подкрепата ДПС", заяви Местан.

Той отново коментира думите на министър Петър Москов за "скот" и за „тумора ДПС" с възмущение: "Това е десният болшевик". "Ако такива ксенофобски твърдения минават като неудобни истини - това е тежка криза на толерантността, която преминава в криза на демократичния модел", коментира Лютви Местан в типичния си висок стил.

"Аз мисля, че този министър трябва да бъде оставен да се нареформира. Неговият проблем не е ДПС, неговият проблем са лекарите, а под прозорците му се чува „оставка", допълни лидерът на ДПС като отговор на въпрос дали ще се иска вот на недоверие на правителството с мотив здравната политика, която води. Лютви Местан само посъветва българските граждани да гледат реформаторите „не в устата, а в ръцете".

Проблемна в момента е самата формула на властта, според Местан, тъй като опитът му показва, че коалиция с ултранационалистки и фашистки партии е с невъзможен успех

"Ние имаме диференцирано отношение към участниците в правителството - едно към Борисов, друго към ПФ и РБ. България има нужда от нормален политически процес, в който да участват системни, а не радикални партии", заяви Лютви Местан.

Той изрази съмнение в това настоящият кабинет да издържи с настоящата си формула до края на мандата и да е успешен и не изключи възможността от създаване на кабинет на малцинството. "Важното е кабинетът да се опира на системни, нормални партии", заяви Лютви Местан.

Дронът трябва да лети, да снима и да показва на българските граждани реалността такава каквато е. Ние от ДПС нямаме проблем с истината и фактите, каза Местан и призова истината да излезе наяве както за хасковския кмет, така и за Христо Бисеров, така и за КТБ.

"Какво се е случило в това пусто КТБ!", възкликна Местан и посочи, че задължително списъкът с трансформираните преференциални договори трябва да стане публичен. "Да ги видим - кои са тези 1000 души - Хекимян, Иванов, Костов - да видим кои хора са били на хранилката на КТБ", призова Лютви Местан.

По казуса Христо Бисеров Местан каза, че ДПС е най-заинтересовано да излезе истината, но той лично не може да каже откъде и кога са дошли парите на Христо Бисеров.

По казуса с хасковския кмет Иванов и богатството, които притежава, Лютви Местан заяви категорично, че Иванов е припознат като кандидат на Реформаторския блок.

"Има предел в анти ДПС говоренето. Тук сме изправени пред класически пример за контролиран вот", заяви Лютви Местан, категорично отграничавайки ДПС от действията и изявите на кмета. „Казусът Хасково - не сваля, а събира моралната маска на реформаторите. "Гротесктно жалко е да се опитат да го припишат на ДПС. Трябва да се преборим вече с тези местни феодали, категоричен бе Местан.