Официално бе пуснато движението на участък 1 от западната дъга на Софийския околовръстен път на пътен възел "Сливница".

За да види как тръгва движението по новия път дойде лично и премиерът Бойко Борисов в компанията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който пристигна на Околовръстното веднага, след като даде брифинг за ваксинацията у нас.

Министър-председателят влезе в ролята на гид като показа на Петър Москов къде точно западната дъга на София ще се свърже със северната скоростна тангента.

Борисов от своя страна изслуша разказа за отсечката от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която му напомни, че строежът на тази отсечка се забави година и половина като една от причините за това са разкритите древни гробници. "Къде са", се зачуди премиерът и ги потърси с поглед.

След като чу историята, премиерът подкани регионалния министър с думите: "Хайде да пуснем движението" и министър Павлова се разпореди. Премиерът не изчака да види коли по новия път и обясни тръгването си с: "Много вали".

Готовият участък 1 от западната дъга е отсечката между пътния възел на АМ "Люлин" и моста над река Какач. Трасето е с дължина 3 км, а финансирането е от старата оперативна програма "Транспорт 2007-2013".

Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на АМ "Люлин" и е част от коридор "Ориент-Източно Средиземноморие", който свързва Видин с Кулата.