Днешният ден беше време разделно - всеки определи като политическа партия бъдещето си. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов минути, след като мнозинството от народни представители отхвърлиха поредния вот на недоверие на опозицията и спасиха правителството на Пламен Орешарски.

Не могат да осъдят Цветанов, отсече Борисов
Още...

На редовния си вече кулоарен брифинг в парламента бившият премиерът повтори за пореден път, че вотът на недоверие е бил на изборите в неделя, който БСП и „Атака" са загубили.

Макар и депутатите от „Атака" да не упражниха правото си на глас при днешния вот на недоверие, Борисов ги определи като партията, която крепи ДПС на власт.

Лидерът на опозицията истински съжалявал депутатите на ДПС и на БСП за това, че са подкрепили този пагубен за България кабинет, но съжалява и премиера Пламен Орешарски за това, че не може да каже в каква финансова катастрофа е държавата ни.

Никога повече не искам да ме питате за национално съгласие, дали ще сядаме на една маса, на един стол и дали ще водим преговори", предупреди журналистите Борисов и обясни това свое желание с факта, че управляващите днес са показали, че само за да са на власт са готови да загърбят вота на хората.

Станишев не може да е първи в листата на БСП, а иска да управлява България", „удари" своя основен политически опонент още експремиерът, намеквайки за казуса „№15".

Самият Борисов обаче е очаквал днес да мине внесеният от него и хората му вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Очаквах Орешарски да излезе и да каже - Вижте толкова е тежка ситуацията, че ще срина държавата", призна лидерът на ГЕРБ и продължи да се чуди как може да има политически лидери и партии, които да са загубили изборите и миналата година, и сега в неделя и да продължават да ръкопляскат на правителството си.

В категоричната подкрепа, която ДПС даде на кабинета „Орешарски" при гласуването на вота, Борисов съзира край на спекулациите дали ГЕРБ би могло да прави каквото и да е „с тези хора, които сега са бетонирали кабинета".

Какво ще е поведението на депутатите от опозицията и самият им лидер все още не знае. „Ще се консултираме с колегите да видим какво да правим", посочи Бойко Борисов, но категорично отрече варианта да напусне Народното събрание.
„Да си отиде кабинетът, да се направят предсрочни избори и след това да се задължим всички да направим едно стабилно управление", пожела за пореден път експремиерът.

След провалилия се вот на недоверие обаче Бойко Борисов се закани да води дела. Борисов и хората му ще заведат колективен иск срещу социалиста Антон Кутев заради определението му за ГЕРБ - „шайка престъпници". „Той ще бъде любезен да плаща", отбеляза председателят на опозицията.

Както и по-рано на влизане в пленарна зала, Борисов отново коментира присъдата на Цветан Цветанов, който вчера получи 4 години затвор ефективно от СГС.