В сегашната ситуация коренно преразглеждам фигурата на кандидата за президент. Това обяви в ефира на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов, който отново не назова име и остави това за септември.

Той смята, че следващият държавен глава трябва да е обединител. В случая не се касаело за човек с много титли, а за такъв, който да бъде приет от всички, когато бъде избран. 

„Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира между партиите и да консолидира нацията”, коментира той.

Запитан дали се чувства обединител, Борисов заяви: „Много е силно човек да си припише някаква титла, която не му е дадена от хората”.

По думите му гарантът за Европейския съюз и за НАТО на първо място са партиите, на второ - кабинетът, който взима решения за финансиране на някои програми. Чак на трето място бил президентът.

За Борисов президентските избори в момента изглеждат далече заради напрежението в света в момента. Щяло да й дойде времето и на тази тема.

„Ние сме в петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския триъгълник", заяви премиерът. От едната страна е проблемът с Крим и нестабилната обстановка в Украйна, от другата извънредно положение в Турция. Борисов добави и икономическата нестабилност в Гърция, както и ситуацията в Македония, където заради конфронтацията между политическите партии, дори не могат да насрочат дата за изборите.

Попитан дали има конфликт с Радан Кънев или Реформаторския блок, Борисов подчерта, че те правят трудните и тежките реформи. В тази насока той изтъкна системата за пръстови отпечатъци в здравеопазването, която значително улеснявала процедурите в болниците.

Премиерът запита защо Радан Кънев не си подкрепя министрите. Според Борисов той не иска да ходи да се кара с тях, а го прави с ГЕРБ. По думите му лидерът на ДСБ говорел неистини. Борисов посочи, че когато ГЕРБ и Реформаторският блок са се събрали, са се разбрали да си подкрепят министрите.

Бойко Борисов препотвърди, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако президентските избори не са успешни за тях. При неуспех на президентските избори, ще изтегля ГЕРБ от управлението. Президентските избори ще бъдат вотът на доверие или недоверие, смята Борисов.

Две трети от годишната си заплата Борисов ще трябва да плати за разноски по делото с Волен Сидеров - 35 000 лева. Същевременно Борисов съпостави, че е осъдил атакиста за 3000 лв. за това, че го е обидил.

„Четири хиляди и нещо ми е заплатата”, сподели Борисов.

Сега ще правя голямо извинявай на Сидеров, че ме е обидил. Как си е помислил такова нещо, затова ще му се извинявам”, коментира още премиерът. Той направи извод, че съдебната реформа не се е състояла. „След като на мен ми се случва, представям си какво се случва по другите дела”, заключи той.

Премиерът изригна срещу кмета на Трън, около когото се заформи скандал заради блъснатото от градоначалника дете. „Не искам да го виждам и чувам”, отсече Борисов за кмета Станислав Николов, който е от ГЕРБ.

„По-тъпанарска позиция не съм чувал”, заяви Бойко Борисов по повод изявлението на кмета, че детето само се е ударило в автомобила му.

Припомняме, че инцидентът е станал на 13 ноември миналата година в Трън. Поради непредпазливост кметът на общината Станислав Николов е причинил средна телесна повреда на 6-годишно дете, след като го блъснал с колата си. Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се поеме от Районната прокуратура в Перник. По този начин щели да се избегнат каквито и да е съмнения в обективността и безпристрастността на разследването.

Истински се подразних, като го слушах, че щял да съди телевизии, коментира премиерът Борисов, който обясни, че когато си публична фигура, дали ти е удобно, или не, ще излезеш да кажеш. На всеки може да му се случи пътнотранспортно произшествие, подчерта Борисов.

„Посипи си главата с пепел, иди при тази жена, направете всичко възможно, ако трябва, и партията щеше да даде пари да се лекува това дете, да се грижиш за него”, коментира Борисов.