Премиерът Бойко Борисов вярва, че трите важни стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени. В Кричим, където заедно с министър Ивелина Василева откри пречиствателна станция, министър-председателят коментира съдебната реформа.

„В парламента се прие стратегията ни и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другият петък ще бъде гласувана на първо четене", каза той пред журналисти.

Премиерът съобщи още, че именно заради това в понеделник ще се срещне в парламента с Георги Първанов и групата на АБВ, а във вторник с ДПС, след това е готов и с Михаил Миков да се видят. След разговорите той се надява, че в петък на гласуването на промяната на Конституцията за трите важни, основни неща, които ще са една много важна стъпка в правилната посока и важна и за България, и за Брюксел, всичко ще е наред.

Бойко Борисов изброи важните акценти в реформата. Това са разделянето на ВСС на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат. 

В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението - Реформаторския блок, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната", коментира премиерът.

Иначе Борисов преряза лентата на пречиствателната станция на Кричим заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Атанас Калчев.

Премиерът изтъкна, че в региона на Пловдив са инвестирани над 2 млрд. лева за околна среда. Това е 37-та пречиствателна станция. По думите му всеки ден излиза по една нова пречиствателна станция. Той подчерта, че десетилетия 77 % е била загубата на вода по канализационната мрежа в тази община. Водата се е стичала по реките, а цялата тази загуба се е отчитала по водомерите на хората.

Няма по-важно от инвестицията в здравословна и чиста околна среда. 32 млн. лева бяха вложени затова да се постигне пълна завършеност на инфраструктурата в Кричим", каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на откриването.

„Преди да се реализира този проект само 40% от жителите на града имаха канализация. Всички отпадъчни води се заустваха в старата река и съответно в река Въча. Сега имаме изцяло новоизградено, работещо съоръжение, което да пречиства всички отпадъчни води събрани на 100%, изградена e 22,6 км канализационна и е реконструирана 26 км водоснабдителна мрежа" , уточни Василева.

„Това е един проект, който дава развитие на населеното място. Но преди всичко това е проект, който подпомага усилията на общината да осигури една здравословна среда за своите граждани", каза още Василева.

Проектът е финансиран по OП „Околна среда 2007-2013". Общата стойност на инвестицията е 32, 5 млн.лв, като 24,8 млн.лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ по програмата.