Няма да ме вкарат в словоблудството, няма да стане, аз работя с факти. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна брифинг в неделя сутрин в централата на партията. В ръка с карта на България, оцветена в синьо с изборната победа на ГЕРБ по региони, Борисов отсече, че хората са си казали думата и са дали оценката си.

Викат ме в парламента не защото искат да представя Плана за възстановяване и устойчивост, убеден е Борисов. По думите му ако това се случи, то той ще трябва да чете Плана от трибуната до юни - юли месец. По думите на Борисов няма лошо да го викат в парламента, но как си представят този план... само за асфалт няма пари там.

Освен това според Борисов няма и никакви юридически основания той да бъде викан в парламента - оставката на правителството е приета, а той не е и депутат. "А защо да се явя, като те са ми гласували оставката. Аз съм обикновен гражданин" Борисов подчерта, че не се кандидатира за премиер, оттеглил се е от депутат, седи си в централата: "За какво съм им? Те искат да правят скандал..."

Татяна Дончева: Ходовете на Борисов са хазарт и блиц

Татяна Дончева: Ходовете на Борисов са хазарт и блиц

Това са плитки разигравали си коня, защото са намерили село без куче

Те ме викат не за плана, те искат да направят от парламента, уважавам тази институция, Народен съд, заяви Борисов и посочи, че в бързането си да се разправят с него, депутатите са попаднали в нов, но собствен капан, тъй като са гласували прибързано оставката на правителството - това се прави едва след като новото правителство встъпи в длъжност. Иронично Борисов се изказа за юридическия капацитет в парламента: Очаквах повече, в крайна сметка и Манолова, и Дончева са там, остриетата на Станишев, възможностите на "Да, България" ги знаем отдавна..." 

Сега вече, по думите на Борисов, след гласуваната оставка, дори и да се прати нещо с акт от МС, то ще бъде атакуемо, няма да е законно и може да бъде обжалвано.

Той отсече и че не се страхува от квалификациите, които евентуално ще получи в пленарна зала, тъй като квалификациите "не ги вижда на картата" с изборната победа - и Борисов отново показа разпечатания лист.

"Аз съм се оттеглил от всички позиции, за да не дразня - те искат да се разправят", заяви Борисов, а това желание е защото не могат нищо освен анти ГЕРБ говоренето - "защото не могат да работят, нямат капацитет".

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

"Спрете с нас да се занимавате, вече Борисов не отговаря за нищо", заяви лидерът на ГЕРБ, говорейки за себе си в трето лице и добави "Хайде да ги видим какво ще направят. Ние тези хора сме ги оставили да работят... тези хора спечелиха, да се оправят. Какво искате от мен - победих и в двата избирателни района."

Изборите свършиха, в парламента има управляващо мнозинство, да седнат да си работят, да управляват. "Управлявайте, вече не съм им нужен, да работят, управлявайте..."

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Преди това Борисов заяви, че вече на всички е ясно, че има ново управляващо мнозинство и нападна някои парламентарно представени партии по отделно: ... гледах ги по снимките как си приказва Атанасов с Данчо Цонев, гласуват си... Можете да сте сигурни, че повече Росенец няма да бъде закачан, дори и през лятото няма да се ходи там. Няма да има и мажоритарни избори с оправданието, че трябва стабилен парламент...", са очакванията на Борисов.

"Има управляващо мнозинство, единно е, като един гласуват, могат да си гласуват щаб, а могат да гласуват и мажоритарни избори... Тепърва ще видите и колко обещания няма да бъдат изпълнени."

Според него вече на всички е ясно, че "летният преврат" е добре координирано действие на "Да, България" и ДПС. "Е, виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли колаборация", зададе въпрос към журналистите. Борисов е сигурен, че хората на Слави вече в парламента ще се откажат от мажоритарния вот, а и от БСП не може нищо да се очаква, щом под прозорците на Нинова се вика оставка. 

Очакванията на Борисов са да няма правителство обаче, тъй като ги е страх да направят такова. Според него партиите искат служебно правителство на Радев и по време на месеците репресии да се доразправят с ГЕРБ.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

С ръка върху папката с Плана за възстановяване и развитие Борисов отсече, че брифинга всъщност се дава, за да се разсеят спекулациите, че такъв план няма. "Днес отново ще постъпим отговорно - не искам да се спекулира, че няма План", заяви Борисов и призова партиите и новите управляващи да го прочетат все пак, след като месеци наред е слушал всякакви обвинения. "Призовавам - приемете го или го отхвърлете, дайте друг. Но престанете да спекулирате, че няма такъв план", посочи Борисов и заяви, че са готови да го представят, а Томислав Дончев е готов да отговаря 24 часа на него.

За критиките за разпускането на НОЩ преждевременно Борисов обясни, че сега вече и при новото мнозинство в парламента е нормално да има нов щаб и призова новият председател на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев да се заеме за работа и да го сформира наново. Нормално било разпускането на щаба, тъй като неговите членовете, които са държавни служители, една година не се спрели да слушат само подигравки. "Няма решение на щаба, което да не е съгласувано с мен", заяви Борисов, обяснявайки явно, че след като той се е оттеглил от властта е нормално и щабът да се оттегли. "Те обаче приеха оставката на кабинета, защото искаха толкова бързо да се саморазправят. Толкова бързаха...", заключи отново Борисов.

Ние не сме талибани! Не сме фашисти!

Борисов се разгневи и на критиките, които чува по медиите и сменения тон и запита присъстващите журналисти не са ли знаели, че ГЕРБ са лошите, когато са провели най-успешното председателство, когато са вкарали България в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната, когато получаваме похвали от световните финансови агенции. Борисов заяви и "че благодарение на мен вие не разбрахте какво е миграционна криза и как тя се разви в Европа, така и не разбрахте, че имаше финансова криза", добави и за умелото управление на пандемията и здравната криза. "Най-бързо отваряхме, дори и фризьорските салони не сме ги затваряли, а това е най-бързото място за информация."

"Не сме ли тези, които вдигнаха двойно учителските заплати, правихме църкви, манастири, инфраструктура... Ние не сме талибани, не сме фашисти!"

Борисов е направил равносметка, че едно единствено обещание не е изпълнил и това е болница "Света Анна" да има скенер и заръча на Костадин Ангелов да го направи, пък ако ще и следващите управляващи след това да го върнат.

Думата на брифинга за кратко взе и Томислав Дончев, който определи питанията и критиките за Плана като политическа драматургия. Той обясни, че няма моралното право да подава този план в ЕК при положение, че му оставали 10 дни на поста вицепремиер. Посочи и че е договорена гъвкавост с ЕК с оглед политическата ситуация у нас и новите управляващи имат време от месец - два за доработка или писане на нов план. Притеснен е обаче, че въпреки всички критики, не вижда да има алтернативен план и да има изобщо някаква идея. "Това не е да седнеш да пишеш някъде есе."

На исканията да бъде изслушан Дончев подчерта, че планът заедно с всички становища и обществени обсъждания се намират на специални сайт за тази цел, а въпросите на опонентите му явно се дължат на "аналогия им рефлекс и липсата да желание да четеш и да се информираш". Той призова управляващите да не се офлянкват.

Дончев се обърна към колегите си в парламента: "Уважаеми колеги, нещата са във вашите ръце."

Думата взе и финансовия министър Кирил Ананиев да обясни, че новината за рекордно ниския фискален резерв всъщност е спекулация, тъй като тя се базира на седмичен разчет, който нормално за началото на месеца да показва ниски стойности. Ананиев увери, че фискалният резерв към вторник - сряда другата седмица ще бъде над 8 млрд. лв., т.е. два пъти по-голям от минимално изискуемия по закон.

НС не е трибунал, сградата на съда е на друго място, напомни Манолова на Борисов

НС не е трибунал, сградата на съда е на друго място, напомни Манолова на Борисов

На пресконференция Борисов заяви, че вече не е нужен, тъй като е обикновен гражданин