Петканов-Борисов ХРОНОЛОГИЯ: Малко след завръщането на главния секретар на МВР Бойко Борисов от Москва, Дарик радио сензационно съобщи, че генералът си е подал оставка.
Веднага след това се появиха съобщения, че правителственият говорител Димитър Цонев ще прави специално изявление.
От пресцентъра на Дондуков 1 заявиха, че нямат такава информация, пресслужбата на вътрешното министерство също отрече да имат сведения, потвърждаващи новината, но в същото време БНР съобщи, че високопоставен представител на МВР, пожелал анонимност, е потвърдил нованата.

Последното изявление на Бойко Борисов

Новината е потвърдена пред Радио НЕТ от ръководителя на правителствената пресслужба Цветелина Узунова. Оставката е станала факт след лична среща с премиера Симеон Сакскобурггтоски веднага, след като Борисов се върна от Москва, където взе участие в международно антитерористично съвещание на спецслужбите.

ЕДИН ЧАС ••след изтичане на новината, от Министерски съвет официално потвърдиха, че главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е подал оставка. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски повика днес главния секретар на МВР Бойко Борисов, който пристигна в Министерския съвет направо от летище София след завръщането си от Москва. Срещата се състоя едва днес, тъй като до края на миналата седмица премиерът отсъства от страната, а генералът замина на посещение в Русия, се казва в изявление на правителствения говорител.
Генерал Борисов докладва на министър-председателя за събитията от последните седем дни, след което писмено депозира оставката си.
Министър-председателят оценява по достойнство жеста на ген. Борисов и ще вземе решение по оставката, след като получи още информация и обмисли създалата се ситуация, гласи съобщението на МС.••

УТОЧНЕНИЕ: ••Законът предвижда, че оставката на главния секретар на МВР може да стане факт единствено след правителствено решение и подписан указ от държавния глава.••

Вътрешният министър Георги Петканов заяви, че оставката на ген. Бойко Борисов все още не е приета от премиера Симеон Сакскобургготски. Същевременно високопоставенизточник съобщи пред БНР обратното – че оставката е приета.
Премиерът преценява как да постъпи, коментира още Петканов. Той не пожела да каже какви са мотивите на главния секретар на МВР за оставката му.

БСП: Върху Борисов е оказан натиск; това е началото на края
СДС: Лошите вестоносци обикновено ги отстраняват
НИЕ: Оставката на Борисов е знак за разпадане на НДСВ
Антон Станков: Не знам дали това е най-доброто решение
Ем. Йорданов: Изборът е или Борисов, или Петканов
К. Пенчев: Един професионалист си подаде оставката
Ив. Григоров:Съжалявам за Борисов
Илчев: С доклада на МВР се случиха недопустими неща

Борисов-феновеПрипомняме, че във връзка с прословутия Доклад на МВР, в който беше обявено, че има доказателства, включително и снимков материал, за връзки на политици и магистрати с представители на организираната престъпност, Борисов трябваше да обяснява, че това не е компроматен документ, а днес при завръщането си от Москва, генералът заяви, че Докладът не включва снимки.

По-рано през седмицата се появиха и някои информации, че този документ не е трябвало да "излиза на бял свят", което стана след изявления на Бойко Борисов.