Бившият военен министър и бивш представител на страната ни в НАТО Бойко Ноев видя ролева игра на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Събирането при президента на политическите лидери, на което се обсъжда съставянето на програма прозвуча като „дайте да дадем", каза Ноев пред БНР.

Разделението на ролите бе следното: "От една страна - президента и военния министър, които се опитваха да играят ролята на „добрите", които проявяваха „загриженост за българската армия". От другата страна беше „лошият" Борисов, който не дава парите.

Авторите на този сценарий, според мен, засилват едни дълбоки противоречия, които все повече се виждат. Отбраната и армията ще пострадат от това, защото се превръщат в „поле на изява на болни амбиции", заяви Ноев.

Според него армията ни не е голяма брутния вътрешен продукт и населението. "Броят на войниците и бойната техника не е единственият индикатор, който да покаже адекватността на една армия", каза Ноев.

Бившият военен министър потвърждава, че към сектор "Сигурност" се подхожда фрагментирано. "Повечето политици смятат, че за сектора отговарят МВР и НСБОП и армията априорно е изключена от дебатите за сектора", каза Ноев.

Той е скептичен към продължаването на съществуването на НСО. "Ако погледнете  парите за „Сигурност", имате 1 млрд. за отбрана, милиард и нещо за МВР, 140 милиона е ДАНС, 40 милиона са подслушвачите и проследяващите - ДАТО, 40 милиона е НСО. Това, за мен, е най-голямото безобразие.

Лицемерно звучи, когато политиците се събират на Консултативен съвет и казват, че няма откъде да вземат пари за обувки и дрехи на войниците, и за заплати, а от друга се къпят в лукса на една охранителна служба, която е далеч привилегирована, освен това е военизирана служба", каза Бойко Ноев. Той припомни, че в НСО работят около 1200 души. Това е бригада или батальон, коментира Ноев.

Относно взривовете в Иганово Бойко Ноев заяви: "Няма такова нещо като български военно-промишлен комплекс. Има предприятия на отбранителната индустрия, които заемат определени пазарни ниши с добър експортен потенциал, и работят добре".

Според военния министър в служебния кабинет на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов обвинения се казват лесно. "Най-лесно е да кажеш, че някой е дошъл и е хвърлил бомба. По-трудно е да кажеш, че там има лоша трудова дисциплина или лоши технологични условия. Но има разследване. Надявам се, че истината ще излезе наяве", каза Ноев.