Военнослужещи от ВВС и 68-ма бригада ще участват в ротационна подготовка - учение "Saber Junction - 2017" в Германия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Припомняме, от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2017 г. Тактическата група за Специални операции от състава на 68-ма бригада "Специални сили" е в дежурство като част от Компонентното Командване за Специални Операции на Силите за незабавен отговор на НАТО.

От днес, 24 април, до 20 май 2017 г. личен състав и вертолет AS 532 AL Cougar ще участват в съвместната Ротационна подготовка SABER JUNCTION 17 в Тренировъчните центрове на Силите на САЩ - Joint Multinational Readiness Center (JMRC), Хохенфелс и Графенвьор, Германия.

По време на съвместната подготовка ще се изпълнява широк спектър от задачи, сред които - евакуация денем и нощем с прибори за нощно виждане, евакуация на ранени от бойното поле (CASEVAC), планиране и действия за възстановяване на принудително кацнал или повреден вертолет (DART) и въздушно разузнаване. Ще бъдат изпълнявани задачи за разузнаване в голяма дълбочина на противникови групировки; военно подпомагане; освобождаване на пленени военнослужещи

В състава на тактическата група, освен български военнослужещи, са включени и военнослужещи от САЩ - Морските Специални сили - "Тюлени", силите за Специални операции на Албания и Естония.

Командир на многонационалната тактическа група е подполковник Божидар Бойков от 68-ма бригада "Специални сили".

След завършване на учението, тактическата група ще продължи подготовката си с водене на реални стрелби на територията на най-големия стрелкови комплекс, който се намира в Графенвьор - Германия, уточняват от МО.