Бразилия се надява на засилване икономическите отношения с България по време на посещението у нас на президента Дилма Русеф.

Това заяви Рубенс Гама - директор на отдел "Търговия и инвестиции" към Министерство на външните работи на Бразилия, цитиран от БНР.

Заедно с Дилма Русев ще пристигне и най-високопоставената досега бизнес делегация от Бразилия.

Това би било интересно предложение, което да се направи към бразилския частен сектор. Президентът Дилма Русеф води със себе си високопоставени представители на някои от най-големите бразилски компании, като "Петробраз" - най-важната нефтена компания в Бразилия; "Вали" - една от най-големите фирми в минната индустрия; "Електробраз" - която е водеща в производството на ток, особено на хидроенергия; "Марко поло", която произвежда и изнася автобуси; "Ембраер", специализирана в самолетостроенето. Разбира се, ще участва и председателят на Националната конфедерация на промишлеността на Бразилия, който представлява почти целия бизнес", обясни Рубенс Гама.

По думите на Рубенс Гама, има възможности за български износ на земеделски торове, сътрудничество в енергетиката и дори бразилски инвестиции в производство у нас.

Бразилската делегация начело с президента Дилма Русев ще пристигне в България тази вечер в 21:30 ч. Тя ще остане няколко дни в страната ни, където ще се срещне с президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Президентите на България и Бразилия ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. В тяхно присъствие ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.

През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец". В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града.