Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов одобрява решението на вътрешния министър Веселин Вучков да подаде оставка, предаде БНР. "Оставката на Веселин Вучков беше изненада за мен, но оставката му е принципна. Така се прави. Когато не си съгласен с нещо, единственият ход пред политическо лице, в случая министърът на вътрешните работи, е подаването на оставка, което изразява несъгласие с политиката на кабинета в конкретния случай, но не в цялостната политика", каза ген. Бриго Аспарухов.

Доста дипломатично разузнавачът подкрепя и решението на премиера Бойко Борисов. "Смятам, че премиерът добре е преценил, че в тази ситуация в света изобщо - Близкия изток, Украйна, смяната на значими фигури от сферата на националната сигурност е малко опасна", каза Аспарухов. В последните години се нагледахме на това, че който дойде сменя като носна кърпа такива важни фигури.

Аз съм в случая на страната на премиера, като не избърза със смяната на председателя на ДАНС или главния секретар на МВР, защото за да смениш такива хора, трябва да имаш основателни причини, а не да се подадеш на натиск на някакви сили, политически в случая, които не харесват един или друг. Намирисва на това: "Дайте да махнем един, да сложим наш". Затова считам, че в случая премиерът е прав, добави той.

Според ген. Аспарухов решението на Веселин Вучков за оставката е окончателно: "Всякакви опити да бъде направен някакъв компромис от негова страна, считам, че именно защото е принципна постъпката, няма да има".

По отношение на посещението на шефа на ФБР у нас, ген. Аспарухов коментира: "Получи се страшно деликатна ситуация. Няма връзка между посещението на шефа на ФБР, което е знаково, с една уговорка".

Аспарухов намеква за особеностите на националния ни характер по отношение на чуждестранните визити. "Не бих могъл да си представя, че ако наш шеф на такава служба отиде в САЩ - това ще бъде новина номер 1 на деня, и оставката на вътрешния министър Вучков. Но така се получи и сега това ще послужи за допълнителни интерпретации на темата", каза бившият разузнавач №1 на България.

Считам, че Бойко Борисов държи здраво кормилото на правителството, коментира о.р. ген. Аспарухов и добави: "Някак си нещата се случват така, че той показва решимост, категоричност. Не виждам как точно оставката на вътрешния министър, макар и след 100 дни от управлението на този кабинет, би могло да разклати устоите на кабинета. Засега не виждам такава опасност", допълни о.р. ген. Бриго Аспарухов.