Ирак Страни като България могат да очакват да получат част от това, което им дължи Ирак, но почти съм сигурен, че няма да получат всичко, което им дължи Ирак.
Това заяви пред Би Би Си британският експерт по близкоизточни въпроси от центъра за Международни Проучвания в университета в Кембридж Джордж Жофе.

Поводът за разговора е започналата дипломатическа совалка на американския пратеник Джеймс Бейкър в Европа с цел укрепване на идеята за преструктуриране и дори опрощаване на иракския дълг.

Бившият американски държавен секретар Бейкър започна европейската си обиколка от Париж със среща с президента Жак Ширак.

Би Би Си припомни, че още след свалянето на бившия иракски режим от власт Вашингтон заговори за необходимост от опрощаване на огромния иракския външен дълг от над 117 милиарда долара в полза на иракското въстановяване. Очевидно сега американският пратеник призовава най-големите кредитори на Ирак към подобен подход.

България няма смисъл да се бори за място в списъка на получателите на основните договори по възстановяването на Ирак
-- Дж.Жофе
Според Жофе американският пратеник ще хвърли много усилия да убеди големите европейски страни да опростят дълга на Ирак. Става дума за страни като Франция, Русия и Украйна.
Сигурен съм, заяви Джордж Жофе, че САЩ ще поискат същото и от страните от арабския свят, eдин от проблемите е, че решенията ще се вземат в Парижкия клуб на официалните кредитори, а те ще бъдат подложени на силен натиск да намалят или въобще да опростят иракските дългове, изтъкна британският експерт.

Той подчерта, че още от самото начало е било ясно, че иракският външен дълг ще достигне масивни размери и ще трябва в някакъв бъдещ момент да бъде преструктуриран.

Джордж Жофе е на мнение, че България би трябвало да е в подходяща позиция да се опита да се сдобие с достъп до някои от договорите за възстановяване на следвоенен Ирак, като вид компенсация за загубата на част от иракския дълг.

Експертът обаче припомня, че основните договори, които се предлагат в Ирак са само 26 и те със сигурност се предлагат на много големи компании. Според мен за България възможностите са в посока подизпълнител и няма смисъл да се бори за място в списъка на получателите на основните договори, каза още Джордж Жофе.