Макшейн Министърът по европейските въпроси на Великобритания Денис Макшейн призова България към реформи, за да се справи с корупцията и с намесата на престъпни елементи в правораздаването. В интервю за българската секция на Би Би Си, излъчено от БНР Макшейн каза още, че сегашното правителство работи усилено по въпроса.

За нас България и Румъния са много важни европейски страни. Те са част от новия пейзаж на Европа и тя няма да бъде пълна докато тези две страни не станат членки на Европейския съюз.

Денис Макшейн, който от вчера е в Румъния, пристига днес в България по покана на министъра на европейските въпроси Меглена Кунева.

Целта на визитата му е да разговаря с политическите лидери на двете страни и да информира британския премиер Тони Блеър за подготовката ни за членство в Европейския съюз.

По време на двудневното си работно посещение в България Макшейн ще провери подготовката ни за членство в Европейския съюз. Той ще се срещне с министрите на външните работи и на европейските въпроси, Соломон Паси и Меглена Кунева.

Денис Макшейн ще изнесе лекция пред Атлантическия клуб на тема: “България – неразделна част от обновения Европейски съюз”.

Макшейн вероятно ще представи пред българското правителство и въпросa за назначаването на Бриго Аспарухов за съветник на премиера по сигурността. Министърът заяви в интервю пред Би Би Си, че Великобритания е загрижена от това назначение.