В навечерието на посещението на британския министър за Европа Денис Макшейн в Румъния и България, Би Би Си зададе въпроса във връзка с изразената от британския посланик в България загриженост по повод възможното назначаване на Бриго Аспарухов за съветник в кабинета на премиера.

Очевидно има безпокойство, тъй като ние искаме да сме сигурни, че България показва, че е готова за членство в ЕС и в НАТО. Има неофициални разговори на нашия посланик, както и между други правителства и българското. Мисля, че е най-добре те да си останат частни. Аз ще проследя развитието на въпроса пряко по време на посещението ми в София.

Значи ли това, че не възнамерявате да повдигнете този въпрос?

Въпросът е в общественото пространство. Нашият посланик е имал частен разговор, аз ще говоря с него. Не искам да правя коментар от Лондон. Проблемът, ако съществува такъв, трябва да бъде разрешен и аз ще го обсъждам с различните засегнати страни в София.

България и Румъния се възприемат като "тандем", въпреки че по-рано ЕС беше заявил, че ще разглежда независимо кандидатурата на всяка страна, която изпълни условията. Какво ще стане, ако една от двете страни не изпълни условията за завършване на преговорите до 2004 година?

Мисля, че позицията на ЕС остава същата, т.е. че всяка страна се разглежда според постиженията й, всяка страна трябва да засили темпото на подготовка, за да отговори на критериите за членство. Вярно е, че сега България и Румъния са в тандем, но когато започнахме последния кръг на разширяването, стартирахме с 5-6 страни, а те станаха 10.
Мисля, че България трябва да се съсредоточи сто процента върху това, което тя трябва да направи, и да не се безпокои прекалено как напредва съседката й в своята подготовка за членство.

ЕС наблюдава процеса срещу шестимата български медици в Либия. Според Вас дали фактът, че България заедно с Великобритания беше съвносител на резолюцията за снемане на санкциите срещу Либия, ще има въздействие върху евентуалните присъди на медиците?

Не бих могъл да отговоря, защото всяка страна има своя правосъдна система. Ние сме доволни, че Либия пое пълна отговорност за участието си в катастрофата над Локърби и че е приела, че сега ще вземе пълноправно участие в международната кампания срещу тероризма.
Ние искаме сега да сме сигурни, че Либия ще поеме по нов път, като приема всички свои международни отговорности, и че цялото й поведение ще отговаря на международните норми.