От Българската стопанска камара (БСК) смятат, че промените в Закона за радио и телевизия застрашават онлайн медиите с цензура. От Камарата споделят притесненията на българския клон на най-голямото глобално сдружение на медии, медия и рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес IAB Bulgaria, което е член на БСК.

От Камарата сезираха председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов с писмо. В него те настояват при предстоящото обсъждане на проектозакона да бъде отчетена позицията на професионалната общност.

Основният мотив на IAB Bulgaria е, че законопроектът не е в синхрон с координирания подход за борба с дезинформацията на ниво Европейски съюз.

Ето и останалите:

- Приемането му би могло да доведе до ограничаване на свободата и независимостта на медиите, което е недопустимо за една съвременна правова държава.

- Недопустима е и липсата на обществени консултации, при това в момент, в който общественият дебат по законопроекта е силно затруднен, поради обявеното извънредно положение.

- Предложените мерки срещу дезинформацията са крайно неефективни.

  1. Конкретните бележки по отделни текстове от Законопроекта се отнасят до следното:
    • 1. Предвидените нови правомощия на СЕМ и разходите от държавния бюджет за реализирането им.
    • 2. Предложената дефиниция на понятието "дезинформация в интернет среда" е в несъответствие с водещия в ЕС документ във връзка с борбата с дезинформацията. Широката дефиниция на понятието може да доведе до цензуриране на мнения на потребителите на интернет сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, но и да доведе до страх у българските граждани да изразяват мнението си.
    • 3. Предвидената процедура по регистрация на доставчици на медийни услуги в интернет, която оставя неяснота кои разпоредби на ЗРТ ще се прилагат относно тези доставчици.
    • 4. Предвидената процедура за установяване на интернет страници, "чрез които се осъществява дезинформация в интернет среда", за сваляне на съдържание и преустановяване на достъпа до такива сайтове.
    • 5. Неяснотата на текстовете относно случаите на принудително заличаване на регистрацията на доставчик на медийни услуги в интернет и възможността да доведе до общо лишаване от правоспособност на доставчиците на медийни услуги.