Ако изборите са сега, в следващото, 43-то народно събрание освен БСП и ГЕРБ със сигурност ще влязат още две формации: ДПС с по-голяма квота и Демократичният реформаторски блок (ДРБ).

БСП ще получи 19.3% от гласовете, ГЕРБ - 16.9%, ДПС - 7.8%, Демократичният реформаторски блок - 3.9 на сто.

Tова показва посленото проучване за политическите нагласи у нас, направено от агенция "Сова Харис" по поръчка на в. Преса. Изследването е проведено в периода 15-21 юли 2013 г. и обхваща 1000 души.

На ръба на 4-процентната бариера за влизане в парламента са Атака и НФСБ, сочат още данните от проучването.

Двете водещи политически сили запазват позициите си, но вече с разменени места. Съществена промяна е регистрираното значително доверие към Демократичния реформаторски блок (ДРБ). Този проект вече може да претендира за място в първата петица по доверие.
В нишата на националистите новото е, че НФСБ е разширил подкрепата си за сметка на „Атака" и ВМРО-БНД.

Подкрепящите протеста срещу Орешарски представляват около 48% от гласоподавателите. Не е за подценяване и групата на неподкрепящите - около 38% от пълнолетните българи. Същевременно само 21,5% смятат, че протестиращите срещу кабинета предлагат конструктивни мерки след евентуалната негова оставка.

За диалог между протестиращите и правителството с цел намиране на решение за изход от създалата се ситуация се обявяват 62,5%. Очевидно в процеса на своето развитие протестът създаде и съмнения в своята целесъобразност. Широката общественост вижда изхода в диалога и намирането на консенсусно решение между различните страни.

Според изследването на "Сова Харис" фактическото разделение на протестиращи и подкрепящи новата власт води до дълбока конфронтация в обществото. В подкрепа на протестиращите се обявяват 48% от анкетираните, а в защита на Орешарски - 38%.

Малко над 60% от избирателите твърдят, че ако сега се проведат предсрочни парламентарни избори, ще гласуват, като дори вече са наясно със своя избор. Що се отнася до политическите лидери - най-високо доверие получават Сергей Станишев и Бойко Борисов, като председателят на ГЕРБ води с минимална преднина.

5.9 на сто от българите одобряват появата на втора партия като ГЕРБ, фракция на бивши активисти на ГЕРБ, показват още данните от социологическото проучване. На въпроса вие лично бихте ли гласували за ГЕРБ-2, 1.3 на сто вече имат ясна позиция и изразяват готовност да гласуват за тази формация.

Ситуацията в страната е такава, че предполага утвърждаването на нови политически субекти. В анализа на резултатите от изследването се припомня, че към декември 2012 г. електоратът на ГЕРБ надвишаваше 2 милиона души. Към момента тази подкрепа е спаднала на под един милион. Самото политическо наследство от управлението на ГЕРБ предполага нови, различни варианти на прегрупиране на политическото пространство.

Данните от последното изследване показват, че съществуват 3 основни направления, които могат да консолидират значителна подкрепа. Първото от тях  е реформирането на досегашния проект начело с Бойко Борисов.

Според анализа на Сова Харис, цитиран от Преса, не е нужно да си политолог, за да разбереш, че с хора като Искра Фидосова и Цветан Цветанов е абсурдно ГЕРБ да постигне успех на нови избори.
Единствено освобождаването от компрометираните личности, съчетано с адекватно опозиционно поведение, може да осигури сериозно присъствие на тази формация на политическата сцена. Виждаме, че дали целенасочено или не,тези процеси си тека и пречистването и създаването на "по-добрия" ГЕРБ е в ход, пише още в анализа.