Румен ОвчаровТози политически експеримент, наречен НДСВ, се провали. Той само доказа, че без доктрина, без идеология, само на основата на корпоративни и лични интереси не може да бъде изградена една политическа структура, както не може да бъде изградена и около една личност - особено сриваща рейтинга. Това заяви пред “Дарик радио” Румен Овчаров, заместник-председател на БСП.

Сакскобургготски говореше за подобряване на живота на хората, за икономическо развитие, за борба с корупцията и, най-накрая, той говореше за нов морал. Очевидни са провалите за подобряване на живота на хората, ние сме свидетели на Олимпиада на излъганите, допълни Овчаров.

Не можем да не отчетем няколко позитивни резултати - продължаващия ръст на вътрешния брутен продукт, ниската инфлация, но трябва много ясно да отчетем опасностите, които се крият зад тази привидност.

Това спокойствие, тази стабилност и на това правителство не донесе никакъв положителен резултат. 458 милиона чужди инвестиции за 2002 година е изключително показателно, то показва, че чуждите инвеститори не повярваха на правителството. То е опасно не само, че за пръв път чуждите инвестиции в България са по-малко от така наречените трансфери на българските емигранти от чужбина, т. е. българските емигранти донесоха повече, отколкото българските юпита, като инвестиции в България. Сега - след провала на сделките с приватизацията, от тук нататък - България не може да разчита на нищо положително от това правителство, от този министър-председател, от този икономически екип.

Ние сме свидетели на най-крупните провали в чисто икономически план, допълни Овчаров. Пречупено е доверието на външния бизнеселит към България, а особено след провала на сделката за “Булгартабак”, оттук нататък в икономически план не може да се надяваме на нищо положително с този премиер и този икономически министър, смята Овчаров.

За престъпността и корупцията е достатъчно да видим доклада на Държавния департамент, докладът изнесен в Сенатската комисия по външните работи, е мнението на заместник-председателя на БСП. За мен най-големият провал е по отношение на демократичните институции, такова грубо нарушаване на принципите на законите на страната, на Конституцията, аз си мисля че през последните 12 години не е имало, каза още Овчаров.

Сакскобургготски не може да бъде претендент за какъвто и да е нов морал, той просто доказа че е изразител на един отдавна забравен в България морал, който няма нищо общо със съвременниците, каза Овчаров. На въпрос, за какво БСП ще даде вот на недоверие на правителството - за “Булгартабак” или за Ирак, - Овчаров попита: Наистина ли някой си мисли, че с един вот на недоверие ще решим проблемите на страната? Нямаме нужда от леки, ефектни мероприятия. Ще изработим един цялостен комплекс от действия, които трябва да доведат до изход от ситуацията, допълни той.

Струва ми се че тук не е необходимо да се цитират думите на когото и да било, за да се докаже, че БСП и Коалиция "За България" са силните за момента, но от друга страна, аз не бих се съгласил и да спекулираме прекалено много с тази сила. Въпросът е дали българския народ може да ни даде доверието си, отговори Овчаров на въпрос дали ще инициират предсрочни избори.

Овчаров каза, че кандидатурата му за кмет на София е известна в БСП, но се търсят и други приемливи фигури. Въпросът е да намерим кандидат, който да осигури победата. Моята кандидатура не е слизала от вниманието на софийските социалисти, сподели той.