БСП започва консултации с парламентарно представените партии за вот на недоверие към кабинета „Борисов", като темата е социално-икономическата политика на правителството.

Лидерът на БСП заяви, че решението на Конституционния съд е шамар за Министерски съвет и за министър-председателя.

Припомняме, вчера Конституционният съд обяви за противоречащ на основния закон чл. 98 от Правилника за работата на парламента. В него беше заложен прословутият 6-месечен срок между вотовете на доверие и недоверие в пленарна зала. Според конституционните съдии по Дело No.3, образувано по искане на 51 депутати през февруари, вот на доверие може да бъде искан за нарушаване на Конституцията от страна на кабинета и в рамките на половингодишния срок.

През месец януари тази година от БСП разработиха план за действия, чиято основна цел е сваляне на кабинета „Борисов." Планът предвиждаше и искането на вот на недоверие към управляващите, а причината за това бяха СРС-скандалите, които компрометират депутати, министри и самия премиер.

В отговор на този вот на недоверия премиерът Борисов поиска вот на доверие. След много хаос и циркове кабинетът "Борисов" получи вот на доверие от 140 депутати при 214 гласували. Против бяха 60, 14 се въздържаха. Резултатите показаха, че между двете гласувания част от депутатите си бяха тръгнали, неиздържали на над 10-часовото маратонско заседание.

Според Сергей Станишев основният провал на правителството е именно в социално -икономическата политика и ГЕРБ вкарва целелнасочено икономиката в сивия сектор.

Червеният лидер изтъкна, че фискалният резерв е паднал на опасни нива, което е заплаха и за Валутния борд. „Питам премиера къде са парите", заяви той и допълни: „Къде са приходите? Тази държава на Бойко Борисов се държи като държава терорист."

По повод скандала с шефката на НОИ той припомни, че бюджетът на НОИ се определя от правителствената политика, а правителството си измива ръцете с Христина Митрева за своя икономически провал.

Станишев изрази своето притеснение и от факта, че 1.9 милиона българи вече са здравно неосигурените. По думите му хората предпочитат да си плащат за здравеопазване, отколкото да си внасят здравноосигурителните осигуровки.

Той допълни и че за една година безработните у нас са се увеличили с 200 хиляди души. "Когато Борисов казва, че в България се живее чудесно, да си поговори с тези безработни," призова лидерът на БСП.

Той е категоричен, че с това управление се върви към затриване на българската държава и българската икономика.

Станишев призова опозиционните партии да се включат в консултациите за вот на недоверие. В противен случай, по думите му, това би било опозиционност на думи.

Социалистите са категорични, че консултациите ще започнат още тази седмица, за да може още до края на май вотът за недоверие да бъде внесен в деловодството на НС. „Тази власт е еднолична на Бойко Борисов. Този вот е към премиера," категорично заяви Станишев.

„Нека направим така, че това правителство да си отиде", с този призив през медиите той се обърна към опозиционните партии.