БСП иска закриване на Комисията по досиетата. Червените вече подготвят законодателната уредба, която да изпълни тази задача, научи News.bg.

Припомняме, независимият депутат Велизар Енчев предложи подобен проект, който вчера беше отхвърлен от вътрешната комисия на законодателния орган.

Депутатът изпреварил инициативата на социалистите, но пък според експертите в ресорната комисия, законодателната му инициатива не била много прецизна и откривала редица проблеми. Например от неговия проект не става ясно какво се случва с досиетата, които се съхраняват в сградата на комисията на Евтим Костадинов в Банкя.

Решението щяло да се намери в проекта на червените. Според левицата комисията на Костадинов накърнила изключително много интересите на националната сигурност по начина, по който се оповестявали досиетата. Тя се превърнала в политически инструмент, а самият закон за разкриването на досиетата бил необективен и допринесъл за разделението в самата общност на разузнавачите.

Освен това нито един кредитен милионер с досие в ДС не е излязъл наяве. В мотивите към проекта на Енчев се предлага ДАНС, НРС и служба „Военна информация" да доразкрият досиетата на службите на тоталитарния режим. Така щели да се спестят и редица държавни разходи. Това предложение обаче не било облечено в законодателна форма.