"По време на дебата за вота на недоверие се надявам на един откровен разговор, защото го дължим и на българските граждани и на европейските ни партньори. Няма съмнение, че корупцията е голям проблем, който води до бедност и престъпност", това заяви е ефира на Нова зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев.

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

За провала на правителството с борбата с корупцията

По негово мнение заради корупционните практики държавата ни се лишава от своята добра перспектива. "Вижте нивото на чуждите инвестиции, вместо да имаме добрата икономическа конюнктура и да имаме догонващ икономически ръст, ние сме на най-ниската точка на ниво по чужди инвестиции. Това е най-добрата оценка за страната ни, дали има върховенство на закона, дали работят регулаторните ни органи и доколко хората, които идват да инвестират у нас се чувстват защитени", изтъкна още Бойчев.

По думите на Бойчеви проблемите ни за присъединяване към Шенген също са свързани с корупцията.

По повод казуса със системата БАЦИС, депутатът каза, че това е съзнателно регулирана система, която да контролира контрабандата. Данните за нея били на ДАНС и прокуратурата.

Смехотворни са мотивите на вота според патриотите

Смехотворни са мотивите на вота според патриотите

Мотивите са съчинени в политическата канцелария на Кирил Добрев и Корнелия Нинова

Бойчев цитира част от доклада за БАЦИС - "Налице са значителни технически уязвимости, които поставят под съмнение достоверността и точността на получените от Агенция "Митници" данни." Част от информацията била изтрита. В доклада пишело още, че съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност в страната. "Това е констатирано преди две години", отсече Бойчев.

Десислава Атанасова от ГЕРБ от своя страна заяви, че не очаква особено качествен дебат.

"Видно е и от мотивите за вота. Те бяха доста тайнствени до онзи ден. За тях се говори от ноември и се търси подкрепа още от преди това. В един момент обаче се оказа, че БСП се оказа сама. Мотивите са комична компилация от социологически изследвания, вестникарски изрезки и разни мисли на разни хора от така наречения елит на БСП", заяви от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Атанасова коментира и въпросния разсекретен доклад на ДАНС за Агенция "Митници", показващ ще системата била технически уязвима.

"Кьорфишек се оказа, че има скандален доклад на ДАНС. Нямаме притеснения по отношение работата на която и да е институция. През 2016 г. е направен доклад с констатации, които Финансовото министерство е отстранило поетапно. Има само една констатация, която е в процес на отстраняване заради технически усложнения. Законът за акцизите стана факт през 2007 г. До 2010 г., докато правителството на ГЕРБ не разработи тази система, тя не функционираше", изтъкна Десислава Атанасова.