Още със старта на днешното извънредно заседание на Народното събрание левицата чрез декларация нападна ГЕРБ по наболяла тема - общинарят Орлин Алексиев и потенциалната му връзка с иззетите 1,4 тона кокаин при българо-френска операция.
Припомняме, кокаинът бе открит в автомобилни гуми, предназначени за колите в рали с единствен български участник именно Алексиев.

По искане на депутатите от "Атака" след 19 часа силовият министър е изслушван на закрито заседание на Народното събрание, за да внесе яснота по отношение на "кокаинови крале".

Левият депутат Атанас Мерджанов, който е и председател на вътрешната комисия към НС, припомни изказване на Бойко Борисов, в което той съобщава как Алексиев му се обадил и заявил, че няма нищо общо с наркотиците. Тогава лидерът на ГЕРБ увери обществеността, че ако се окаже, че Алексиев е замесен, то той ще бъде отстранен от структурите на партията.

Мерджанов се обърна директно към Борисов, който днес обаче не се яви на работа в НС, да се запознае със справката, предоставена от МВР, и сам да прецени дали тя или обясненията на общинаря са по-достоверни.

Аз като председател на вътрешната комисия искам да поздравя служителите за умерените им действия и коментари. Мина времето, когато подобни обстоятелства щяха да са достатъчни за зрелищно тръшкане и заснемането му на филм, озвучаван с викове „Абсолютен престъпник!", обяви Мерджанов, като направи препратка към силовите показни методи на МВР по времето на Цветан Цветанов.

Засега е класифицирана информация, но трябва да станат ясни две неща: първо - зад всяко действие на МВР стоят много сериозни данни и информация, някои от тях са предоставени от други страни членки на ЕС.
Второ - голяма част от информацията е била известна още през 2012 г., когато е проведена операцията „Кокаинови крале", обясни БСП депутатът.
В тази връзка той прецени, че може спокойно да се говори за политически чадър, след като операцията не е проведена още преди две години. Според него отговорът защо това не се е случило тогава не може да бъде даден от сегашното ръководството на МВР.

След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб, след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин и освободен от бразилски затвор при неизяснени обстоятелства (Гълъбин Боевски, б.р.), след шеф на бюджетната столична комисия с неясни връзки в трафик на наркотици е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници?
Отговорът ще бъде даден от съда, но едно ясно - докато такива хора заемат официални постове и високи партийни позиции, политически ни живот няма да заприлича на европейски.
С тези остри думи Мерджанов завърши декларацията си, а управляващото мнозинство посрещна декларацията с аплодисменти.

Цветан Цветанов реагира веднага на критиките на социалистите. ГЕРБ иска остро да се противопостави на подобни унижаващи внушения и пропагандни действия, заяви той от парламентарната трибуна.

По думите на заместник-председателя на ГЕРБ няма данни за връзката на Орлин Алексиев с „Кокаинови крале", иначе щяло да има обвинения. Още през 2008 г., когато вътрешен министър е Михаил Миков, италианските власти уведомяват родните полицаи за разработката „Кокаинови крале". По думите на Цветанов операцията обаче е провалена, заради теч на информация от нашите власти.

Според него през 2012 г. италианските власти се обръщат за съдействие към МВР заради възстановено доверие към службите ни. На първа инстанция в Италия са произнесени първите присъди, доволен е Цветан Цветанов. Операцията е проведена заедно с италианските карабинери и ДЕА, както и френски полицаи.

Цветан Цветанов обвини левицата в липса на политически аргументи срещу опонентите си за предстоящите евроизбори.
Той на свой ред хвърли и „бомба" за публикации в медиите за афери на Моника Йосифова и вицепремиера Зинаида Златанова.

Цветанов защити Орлин Алексиев, за когото според него няма данни да е замесен в кокаиновата афера. Заблуждавате обществеността с информацията, която оповестявате, настоя Цветанов. Според него левицата прави черен пиар с тази информация.

Г-н Мержданов, защо вашата политическа воля липсваше, за да се осъществи операцията „Кокаинови крале" още през 2008 г., попита заместник-председателят на ГЕРБ. Според него явно левицата има амнезия за случилото се преди години. Моля да се придържаме към някакви морални ценности, поиска Цветанов и настоя още: „Излезте и се извинете".

По думите му Орлин Алексиев най-вероятно ще си търси правата в съда за казаното от Атанас Мерджанов.

„Атака" от своя страна поиска вътрешният министър Цветлин Йовчев да дойде в Народното събрание и да се проведе закрито заседание, на което той да изясни какво се случва с аферата „Кокаинови крале".

Михаил Миков увери, че ще потърси контакт със силовия министър, но такова заседание може да стане по-късно през деня.

Припомняме, че на 9 април депутатите от същата комисия разпитваха вътрешния министър Цветлин Йовчев за разработката „Орлин Алексиев" в продължение на два часа.
Тогава той потвърди пред медиите, че от партньорски служби е постъпил сериозен сигнал, съдържащ данни за трафик на кокаин, на базата на който са били извършени необходимите проверки.