БСП и "Има такъв народ" се сближават в областта на здравеопазването, образованието и социалната политика. На трибунка в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че за да бъде всичко прозрачно и да няма чувство за скрито-покрито БСП щели да уведомяват медиите за всичко.

БСП се сближили с ИТН по три приоритета - здравеопазване, образование и социална политика. В областта на здравеопазването БСП срещат разбиране от ИТН за неща, за които отдавна са настоявали - болниците да не бъдат търговски дружества, да има защитени болници, да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, укрепване на държавното и общинско здравеопазване, специализация на кадрите в здравната система и истинско електронно здравно досие.

Крайно време е таванът на пенсиите да отпадне, според  Хасан Адемов

Крайно време е таванът на пенсиите да отпадне, според Хасан Адемов

Социалните неравенства са един голям проблем

В областта на образованието - да се въведе нова формула за финансиране, да се направи преглед на съдържанието на учебниците с цел патриотично образование и историческата истина, да се увеличат учителските заплати, обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в икономиката и дефицитните професии за българската икономика да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите.

В областта на социалната сфера - единственото различие е, че БСП искат преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, а ИТН 1 януари 2022 г., но Нинова изказа увереност, че щели да стигнат до разбирателство. Говорят си и за безплатни лекарства, семейно подоходно облагане, помощи за второ и трето дете.

КТ "Подкрепа" хареса механизма за пенсиите на служебния кабинет

КТ "Подкрепа" хареса механизма за пенсиите на служебния кабинет

Димитър Манолов не очаква съкрушителни трусове за три месеца

Остават две теми за сближаване на БСП с ИТН - в областта на икономиката и съдебната реформа. Днес в 14.30 ч. в зала "Запад" на Народното събрание ще се проведат разговорите за икономиката, а от утре отново предстои експертна среща по борба с корупцията, съдебната реформа и външната политика.

БСП са отправили покана към ДБ и ИСБНИ за срещи. Поканата, отправена към ДБ, е за петък в 14 ч., а към другата парламентарна група - за понеделник в 14 ч. С тях "червените" ще водят общия политически разговор за подкрепа на кабинет с мандата на ИТН. Оттук нататък по всички преговори и сближавания ще бъдат информирани медиите. Искаме всичко да бъде на масата, да е ясно, прозрачно и да няма съмнения за скрити и задкулисни договорки, подчерта Нинова.

Тепърва и след като приключат политическите разговори, ще бъде обявен проектокабинет, уточни Нинова. Тя се надява да има споразумение за подкрепа, което да даде гаранции, че това, което е заложено, трябва да се изпълни. Имена за министри и премиер не са обсъждани.