Видно е, че между партиите на ГЕРБ и БСП се разменят някакви удари. Въпросът е кой ще бъде победен в тази битка, в която има много силно политизиране. Тази позиция заяви социологът Евелина Славкова в ефира на Нова.

Славкова каза, че проблемите, които се наблюдават, не само тези в кабинета "Борисов 3", са много силно използване на различни фрази и много остра реторика, както от опозиция, така и от управляващите.

Тя посочи, че един от настоящите проблеми на правителството, е темата с чумата по животните. Славкова припомни, че в началото на "Борисов 3" е имало много скандали, които обаче са били по високите етажи на властта - "Кумгейт", темата свързана с НДК, смяната на председателя на НС и прочее.

Според Славкова големият проблем за управляващите е, че се забеляза едно хроничното недоверие на хората в институциите.

Относно постоянните нападки между ГЕРБ и БСП социологът Юрий Асланов заяви, че това са обществени процеси, които се нагнетяват с политическа реторика.

Социологът посочи, че подобни нападки водят до отдалечаване от демократичните правила, но определено се крие някои рискове, защото в демократичния свят се приема за нормално, че една опозиция е против управляващите и използва всякакви средства, за да се противопоставя на управляващите.

Според него има една посока на ескалация на формата на говорене чрез няколко ярки личности, които се опитвали да лансират подобна теза. Даже в реториката на един един депутати от ГЕРБ - Тома Биков, е била премината една граница на допустимост, че едва ли не протестите срещу правителството са опит за държавен преврат, заяви Асланов.