Ст.Илчев: БСП цели да дестабилизира правителството
Свинаров: Очаквам популистки ход преди изборите

БСП ще изтегли незабавно българския военен контингент от Ирак, ако спечели предстоящите парламентарни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на разширено национално съвещание “България днес и новите предизвикателства”.

Станишев припомни, че Коалиция “За България” единствена не е подкрепила войната в Ирак и още от пролетта 2004 година настоява страната ни да преосмисли формата на участие на нашите войски.

Станишев подчерта, че предложението на БСП за изтегляне на контингента от Ирак веднага след насрочени на 30 януари избори в страната не е срещнало подкрепата на управляващото мнозинство.

Правителството ни заблуди, подчерта Станишев – мироопазващата мисия се оказа част от истински бойни действия.
България даде своите свидни жертви.
Грешките на временната администрация в Ирак, залагането на силата, подценяването на икономическото възстановяване и политическия процес във вътрешен и международен план не доведоха до съществена промяна.

Червеният лидер заяви, че основната цел на партията е да формира със свой мандат правителство с широка парламентарна подкрепа, което да работи диалогично, прозрачно и отговорно. Станишев уточни, че това ще бъде правителство на социалната отговорност.

Социалистическият лидер подчерта, че целите на червената партия при бъдещето управление ще бъдат осигуряване на заетост и производителност на труда, образование, което да гарантира конкурентноспособност, нов икономически растеж и нова инвестиционна стратегия.
Станишев обеща безплатни закуски и учебници до 8-ми клас за българските ученици, както и инвестиции в образованието за компютърна и европейска езикова култура.

Днес категорично обявяваме нашите цели - БСП трябва да спечели убедително предстоящите избори и да формира със свой мандат правителство със солидна парламентарна подкрепа. Водени от принципите ни на модерна европейска лява партия ние трябва да излъчим правителство на социалната отговорност.
-- С.Станишев
Червеният лидер подчерта, че общественото и медийното пространство са превзети от политиканство, а не от същностна политика, като се подминава най-важният въпрос: какво управление е нужно на страната? Какви проблеми трябва да реши то? Кой може да го формира и в името на какво?

По думите му фискалната политика, която БСП ще провежда ще бъде съсредоточена върху намаляването на данъчната тежест и ДДС, диференцирани данъчни ставки за лекарствата, хляба и млякото и истинско семейно подоходно облагане.

Лидерът на БСП пое ангажимент до март месец тази година БСП да представи широкия кръг професионалисти, които ще реализират политиката на партията. Той обеща 2/3 обновление в бъдещата парламентарна група при спечелване на изборите.

Един от акцентите в доклада на Станишев бе анализът на ситуацията у нас в момента.
БСП-лидерът обърна внимание първо върху проблема с безработицата. По думите му безработицата е спаднала до 12 % в голяма степен благодарение на програмата “От социални помощи към заетост”, но на 1 януари тази година същата програма изхвърли на улицата десетки хиляди души. Той цитира обявеното от синдикатите, че безработицата в България е с пъти по-висока от официално отчитаната.
В крайна сметка, обобщи Станишев, ще се окаже, че по официални данни имаме снижение на безработицата, защото се стопяваме като нация и емигрираме в чужбина, където също в много случаи се оказваме безработни.

По повод образованието у нас Сергей Станишев предупреди, че се е възродила масовата неграмотност – около 100 хил. деца и младежи не могат да четат и пишат.
Според него пряко следствие от кризата в образованието е и влошеното качество на работната сила.

Лидерът на БСП обяви, че в резултат на провежданата здравна реформа България е “рекордьор” в Европа по отрицателен прираст на населението.
Налице е драстична депопулация на нацията. Заболяванията в детската и юношеската възраст показват възходяща тенденция и са подценени като приоритет на общественото здравеопазване.

Докладът се посочва, че в болничната помощ е налице пълен хаос във финансирането с два потока и различни стандарти.
Това поражда корупция и търговия със здраве и живот.
По някои оценки между 350 и 500 млн. лева се дават от населението под масата в резултат на рекет, заяви Станшиев.

Той формулира три причини за състоянието на държавата

• политиката на правителството "Сакскобургготски" е лишена от ясни приоритети и последователност
• липсва отговорно и единно управление, което компетентно да действа в обществен интерес и да има куража да се захване със забатачените системи
• няма прозрачност и реален обществен диалог със синдикатите, работодателите, неправителствения сектор.

НДСВ дойде на власт със социален популизъм, заяви Станишев, а управлява в начертания от СДС коловоз “всичко за продан!” Колкото по-малко държава, толкова по-добрe - пазарът е всесилен механизъм и ще подреди всичко.
Приватизационната треска стигна до раздържавяване на естествените монополи и замяната им с частни - БТК, Булгартабак, идва ред на енергетиката.

Станишев подчерта, че изборният потенциал на БСП не е мобилизиран в редица области. Според него най-болезнен е въпросът за начина на формиране на листите. В много случаи процесът на номинации показа, че продължаваме да се въртим в доста затворен кръг от имена, в кандидатските листи на редица места се възпроизвеждат партийните ръководства почти в пълен състав. По същество 2/3 от състава на листите, в това число преобладаваща част от водачите, трябва са местни кадри, пряко свързани с дейността на нашите структури и проблемите на регионите, поясни Станишев.