Румен ПетковМинистърът на регионалното развитие Валентин Церовски носи персонална отговорност за проваленото участие на български строителни фирми в подготовката на Олимпиадата в Гърция. Това заяви в Плевен заместник-председателят на БСП Румен Петков.

Той заяви, че ще внесе питане в парламента защо нито една българска фирма не е взела участие в изграждането на инфраструктурата и обектите за Олимпийските игри в Гърция.

Според заместник-председателя на Висшия съвет на БСП, предишният министър Костадин Паскалев е договорил условията за участие на български строителни фирми с гръцкото правителство и с Българската строителна камара. За една година министър Церовски не е направил нищо в тази насока и вината и отговорността за пропуснатите шансове са негови, посочи Петков.

За сравнение левият депутат посочи Македония, която реализира проекти за над 300 млн. евро.

БСП ще използва своите добри връзки с гръцката партия ПАСОК, за да бъдат привлечени български предприемачи поне в заключителния етап в изграждането на олимпийските обекти, каза още Румен Петков.

Той критикува енергийната стратегия на кабинета и посочи като некомпетентни и безотговорни действията на външния министър Соломон Паси и министрите на евроинтеграцията и енергетиката Меглена Кунева и Милко Ковачев.
Липсата на диалог с кабинета по въпроса за АЕЦ “Козлодуй” при заявената воля за консултации от всички институции може да събори това правителство, коментира още Румен Петков.