От БСП-Лондон изпратиха открито писмо до Британската партия за независимост (UKIP) и нейния лидер Найджъл Фараж, като то е в отговор на продължаващата и до днес масирана негативна кампания срещу българските и румънски граждани, живеещи в Обединеното кралство от страна на евроскептичната партия на Фараж и няколко печатни издания.

"Започналата през есента на 2013 г. и продължаваща безпощадно и до днес яростна кампания на Вашата Партия на независимостта, предупреждава британските граждани, че предстои мащабно нахлуване на имигранти от България и Румъния. Част от британската преса и представители на Консервативната партия подеха Вашия тревожен призив и истерията в публичното пространство достигна своята кулминация в края на годината. Днес научаваме, че броят на имигрантите от тези страни в действителност спада през първото тримесечие на 2014 година", пишат социалистите, базирани в Лондон.

Те с тревога наблюдавали как Фараж отправя тревожни предупреждения в рамките на негативната кампания, насочена към българите.

"С това не казваме, че имиграцията като цяло или имиграцията от Източна Европа към Великобритания е тема „табу". Но думите и говоренето имат значение. Начинът, по който Вие, г-н Фараж, и Вашата партия, се изразявате публично е неискрен и подвеждащ. Вие се позовавахте на страха от другия, непознатия, чуждия, по такъв начин, че всяка статистическа информация да може да се използва, за да се всява паника", коментират още те.

Когато Фараж говорел за „отваряне на вратите на 29 милиона румънци и българи", той давал живот на призрака на внезапната, огромна, неконтролируема, масова миграция. Но и той,  и те знаели, че подобно масово нахлуване на имигранти нямало да има, но всяването на подобен вид паника обслужвало целите, които шефът на UKIP преследвал.

"Г-н Фараж, това, че си противоречите става все по-видно, а неволните Ви грешки са все по-чести. Докато някои искат извинение, ние ще сме доволни, ако просто признаете фактите. Чисто пропорционално в България живеят много повече британци (около 18 000 в държава с население от 7,5 млн. жители), отколкото българи във Великобритания (около 85 000 в държава с население от 65 млн. жители)", заявяват социалистите в Лондон.

В писмото се казва още, че Фараж можел да признае, че никога не е имало и няма да има масово нахлуване на българи и румънци, както и че той много добре е знаел това, но е искал да остави различно впечатление у британските избиратели.

"Молим Ви, г-н Фараж, спрете и помислете за момент, преди да продължите да насаждате ксенофобски настроения сред своите поддръжници. Европейският проект, който имате пълното лично право да не одобрявате, е основан на безспорния факт, че Европа е страдала достатъчно от заклеймяването на различни групи и малцинства и от фанатичния страх от чужденците. Защо не работите заедно с нас - и с други, с които споделяме този малък континент - за да постигнем целта за изкореняване на расизма, предразсъдъците и дискриминацията?", завършва писмото на БСП-Лондон.