БСП са готови с пакет социални закони.

Предвиждат се промени в Закон за семейните помощи за деца с цел да бъде увеличен техният размер. Ще се търси възможност за разширяване на кръга от семействата, които ще получават такива помощи.
Най-вероятно обаче тази мярка ще влезе в сила от следващата бюджетна година.

Вече е ясно намерението на левицата за 310 лева майчински. БСП предлага МС да направи точна преценка това да стане възможно най-скоро. БСП се надява мярката да стане, както предлагат от ГЕРБ - от 1юли.

Червените готвят ЗИД на закона за насърчаване на заетостта. Целта на предлаганите промени по думите на Янаки Стоилов е хората, които завършват, да могат да търсят работа или да получават допълнителна квалификация.

Мярката касае популярната в ЕС европейска младежка гаранция. Планират се стимули за работодатели, които наемат млади хора. Държавата ще поема част от осигуровките на наеманите лица, обясни Стоилов.

Социалистите предлагат и ЗИД на закона за гарантирания на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Янаки Стоилов обясни, че така хората ще си получат заработеното.

Социалистите готвят промени в КСО - предсрочно пенсиониране за тези, на които не им достигат 2 години трудов стаж или възраст.

Подготвят се промени в Закона за рентата чрез подсигуряване на минимално гарантирана рента. Правителството ще определя размера й, каза Янаки Стоилов.

"Ние сме против извършването на такива проучвания и добив, ако те застрашават околната среда" - с тези думи Янаки Стоилов коментира изказването на екоминистъра Искра Михайлова, по чиито думи мораториумът за добив на шистов газ е временна мярка и не решава проблема.
Министрите не трябва да обявяват намерения, преди да са съгласувани с нас, посочи социалистът.

Червените подкрепят необлагаем минимум върху депозитите, но трябва да се търси освен социален, но и финансов ефект.

По отношение на драмите с изучаването на майчин език, левицата е категорична - основният език у нас е българският, а майчин език да се изучава като свободно избираем.